Kevesebb előítélet, boldogabb élet

2019.03.18. 17:00

GrafoTea: az önmegismerés és a fejlesztés a cél minden alkalommal

A töretlen népszerűségnek örvendő GrafoTea előadássorozat a közelmúltban elérkezett a harmadik évfordulójához. Az egyik belvárosi étteremben havi rendszerességgel megtartott rendezvény életre hívója Somogyi Erika HR-tanácsadó, grafológus, aki előadásaiban olyan pszichológiai témákat göngyölít fel, melyek a mindennapok során bárkit érinthetnek és fontos, hogy beszéljünk róluk.

Borsos Renáta

Somogyi Erika vallja, hogy az önismeret és az érzelmi intelligencia egyre magasabb szintű gyakorlásával boldogabbak leszünk Fotó: Horváth Géza

A szakember eddig közel hétszáz tréninget vezetett, ezer előadást tartott és négyezer fiatal pályaorientációs döntéséért volt felelős. Néhány éve már, hogy a saját útját járja, azt az életet éli, amelyet megálmodott magának. Elhivatottan azokon segít, akik kézbe akarják venni saját sorsuk alakítását, és fontosnak tartják a fejlődést, önmaguk és ezáltal mások valós megismerését. GrafoTea sorozatával tulajdonképpen igent mondott arra, hogy a változásra való képesség nagyon fontos. Hisz abban, hogy az önismeret és az érzelmi intelligencia egyre magasabb szintű gyakorlásával boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Követőinek tábora egyre nagyobb, GrafoTea előadásokat a megyében már négy városban tart. A lelki egészségfejlesztésre irányuló pszichológiai folyamatok mentén tartott összejöveteleken Somogyi Erika szakértelmével, hozzáállásával a pszichológia felől közelíti meg választott témáit. Előadásaiban is megmutatkozik mottója, miszerint: „Megtisztelem magam azzal, hogy komolyan veszem az életem”. A legutóbbi pápai alkalom a harmadik születésnap révén rendhagyó volt. A szakember a megszokott kötetlen beszélgetéssel tarkított önismereti „utazásán” az Előítéletek a párkapcsolatokban című témakörben mélyült el meghívott vendégével, előadótársával, Faragó Beatrix kétszeres profi bokszvilágbajnokkal együtt. A fiatal sportoló jelentős sportsikereit a háta mögött hagyva már civil karrierjét építi. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem Sporttudományi Kar Sporttudományi Tanszékének egyetemi tanársegéde, doktorandusz hallgatója. A női szerepek kapcsán elmondta, sokszor tapasztalta azt, hogy a férfiak tartanak az erős nőktől.

Somogyi Erika és Faragó Beatrix együtt körbejárták az „előítéletek a párkapcsolatokban” témakört
Fotó: Borsos Renáta / Napló

A férfias sportágban történt komoly helytállása révén számtalan alkalommal előítélettel közeledtek felé, a küzdősport miatt tévesen ítélték meg a személyét. Agresszívnak gondolták, holott számára a sport az alázatról, a kitartásról és a játékosságról szólt. Hangsúlyozta, hogy a sportolói és a női szerep különválasztható.

– A civil pályámon azon dolgozom, hogy lebontsam azokat az előítéleteket, amelyekkel a küzdősportot űző nőket célozzák. Ha a kívülállók jobban megismernék a sportági sajátosságokat és azt a személyiséget, aki űzi, meg­győződésem, hogy kevesebb előítélettel kellene megküzdeni – jegyezte meg Faragó Beatrix.

A találkozón olyan kérdésekre keresték Somogyi Erikával együtt a választ, hogy miként ismerkedhet egy erős, okos, céltudatos nő, ha a férfi már az elején megijed az ő státuszától, pozíciójától, helyzetétől? Mit kezdjen az előítélettel, mely évek alatt sem csökken? Mit tehet akkor a nő, ha párkapcsolatban él, és azt meg akarja tartani? Kell-e egyáltalán azért bármit is tenni, amikor különbözőek vagyunk, ám ezt a partner nem tolerálja?

Somogyi Erika vallja, hogy az önismeret és az érzelmi intelligencia egyre magasabb szintű gyakorlásával boldogabbak leszünk
Fotó: Horváth Géza

 

Magát az előítélet fogalomkörét is körbejárta Somogyi Erika. A jelenlévők megtudták, hogy amikor egy személyről, vagy egy adott csoportról, tárgyról vagy dologról teljes bizonysággal és biztonsággal alkotunk egy képet, amihez akkor is ragaszkodunk, ha az csak részleges információkból, tapasztalatokból épült fel bennünk, akkor beszélünk előítéletekről. Így fordulhat az elő, hogy újabb és újabb bizonyítékokat keresünk ahhoz, hogy ezt a képet megtartsuk. Két okból jön létre előítélet: vagy minimális az információnk, vagy figyelmen kívül hagyjuk azokat az ismereteket, melyek igazak. Amikor előítélettel viseltetünk valaki iránt, a hozzá fűződő viszonyulásunkat negatívan befolyásoljuk. Ám mint minden GrafoTea előadáson, Somogyi Erika itt is számításba vette, hogy az éremnek két oldala van. Megvizsgálták tehát azt a helyzetet, amikor irányunkban előítéletes valaki. Akkor vajon mi milyen viselkedést mutatunk, mely által a negatív hozzáállást tapasztaljuk? A témában elmélyülve, a lélek útját körbejárva interaktív beszélgetéssel zárták az estét.

A jövőben az érdeklődők hallhatnak majd a női méltóságról, a mindennapi szerepeinkről, a hangulatingadozásokról, hogy szembesülve a problémákkal a megoldásra tudjanak fókuszálni. Legszebb ajándékunk az életünk, melyet teljes önismeretünk birtokában kiegyensúlyozottan, boldogan élhetünk!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában