pásztorünnep és szüreti mulatság

2018.10.02. 11:00

Igazi közösségi buli volt a Marha(nagy)hajtás

A helyi óvoda, az iskola, számtalan önkéntes, civil és hagyományőrző szervezet, valamint az önkormányzati dolgozók munkájának eredményeként nagyszerű élményt nyújtó rendezvényt tartottak a hét végén Nagyvázsonyban.

Molnár Sándor

A csorda behajtásának napja Szent Mihály-nap, ezért e köré szervezték a programokat

Fotó: Mesterházi József

A településen 11. éve rendezik meg a Marha(nagy)hajtás elnevezésű pásztorünnepet és szüreti mulatságot.

– Nagyvázsonyban a gazdáknak, illetve hetven család közös mezőgazdasági cégének köszönhetően a mai napig több csorda és egy gulya is van. Hagyományosan a csorda behajtásának napja Szent Mihály-nap, ezért e köré szervezzük a programokat – mondta Fábry Szabolcs polgármester.

A csorda behajtásának napja Szent Mihály-nap, ezért e köré szervezték a programokat Fotó: Mesterházi József

A mulatság már pénteken elkezdődött, amikor Szabó Csaba hagyomány­őrző segítségével felelevenítették az asszonyfarsang és a részeg­temetés hagyományát.

Szombaton a szüreti felvonuláson 17 feldíszített fogat vett részt. Nemesleányfaluban, a rendezvényhelyszínen délelőtt főzőverseny kezdődött 16 csapat közreműködésével, és finom marhaételeket készítettek.

A megnyitón köszöntőt mondó Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a Balatont és kiemelt turisztikai térségét ilyen példaértékű nemzeti rendezvényekkel lehet négy évszakossá tenni.

Délután helyi hagyomány­őrzők és művészeti közösségek léptek fel. A rendezvényre kilátogatók segítségével ünnepélyesen behajtották a csordát, majd pásztorkutya-bemutatót és operettgálát is tartottak.

A másfél napos programsorozat szüreti bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában