Fokozottan védett

2018.08.15. 14:00

A ritka debreceni torma nálunk is megtalálható

Vannak olyan növények, amelyekről már álmodtam, vagy korábban annyit beszéltünk róla, hogy olyan, mintha láttam volna őket. Az idei esztendő növényes élményeivel meg lehetek elégedve, hiszen a tervezett vágyak kivétel nélkül valóra váltak.

Ifj. Vasuta Gábor

A debreceni torma nem egy látványos növény Fotó: a szerző

Tőlünk Kesznyéten 400 kilométerre fekszik, de azt hiszem, ez az élmény mindennél többet adott nekem. Sok más ritka növényt néztem meg a Bükkben, majd irány a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet. A falu utolsó házánál hagyott autómnál egy bringát kértem kölcsön. Az húsz kilométeres kerekezés közben életemben először találkoztam fényes nappal egy vadmacskával a gáton, amely éppen szöcskézett, s a visszafelé úton ismét megmutatta magát.

A debreceni torma nem egy látványos növény Fotó: a szerző

Csodálatos helyre jutottam, a holtágak telis-tele voltak debreceni tormával (Armoracia macrocarpa), sok buglyos boglárkával a közelükben, amely a ráadásfajt jelentette nekem. Sőt láthattam azt a békaszőlőt, amelyet tavaly fedeztek fel hazákban új fajként, hozzánk legközelebb Kazahsztánban for­dul elő.

A debreceni torma a Kárpát-medencén kívül máshol nem fordul elő, így Pannónia bennszülött növénye. Neves botanikusunk, Kitaibel Pál fedezte fel, idehaza a Tiszántúlon, a Tisza és Duna mentén fordul elő. Nem egy látványos növény, a keresztesvirágúak közé tartozik, de ritkasága folytán a vele való találkozás felejthetetlen élményt jelentett. Fokozottan védett, értéke 100 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában