Hegymagas

2017.08.20. 13:25

Halászlét is főztek a Szent Lőrinc-napi búcsúban

A Szent Lőrinc-napi búcsúra és halászléfőző versenyre megérkeztek az erdélyi, magyarhermányi vendégek is, akikkel a több helyi család régóta ápol szoros kapcsolatot.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth János Zoltán polgármester köszöntőjében üdvözölte a távolról érkezett vendégeket és megköszönte mindazoknak a közreműködését, akik ápolják a kapcsolatot, illetve beneveztek a főzőversenyre. Mint mondta, a falunap egyben a búcsú ünnepe is a halászléfőző-verseny mellett. A kultúrház udvara megtelt délutánra a főzni és mulatni vágyókkal, miközben a kulturális műsorban a környékbeli fiatalok és nyugdíjasok, táncosok, énekesek egyaránt felléptek az esti bál előtt. Az öt főzőcsapat mindegyike a lehető legjobb formáját hozta. A helyi Hoffer család Hegymagason először főzött, de nemcsak halszeletekkel spékelték meg a lét, hanem kis gombócokkal is. Utóbbiakat a szálkáktól rettegő hölgy családtagok kedvéért készítették előre kiszálkázott, darált halból, kis paprikával, borssal, kis petrezselyemmel, tojással, hogy összefogja és minimális mennyiségű zsemlemorzsával. Ponty, saját fogású keszeg és kárász került a halászlevükbe. A jól összetartó raposkai csapat főztjébe ikra is került, és saját fogású balin is. Balatoni és szegedi stílust ötvözve főztek. A Honvéd Bajtársi Egyesület tapolcai tagjai törpeharcsát is tettek a halászlébe, alföldi piros paprikával fűszereztek.

A felvidéki csapat tagjai  borospincéjükkel kötődnek  Hegymagashoz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A balatonedericsiek és nemesvitaiak először érkeztek Hegymagasra, szegedi paprikával és sóval fűszereztek csak, esküdve a klasszikus módszerekre.

A felvidéki csapat szintén első ízben indult ezen a vidéken, rögtön a dobogó első helyéért Komáromból, Dunaszerdahelyről. A Balaton-felvidékhez egyikük boros pincéje köti őket. Ők Duna menti halakat is belecsempésztek a lébe a kalocsai paprika mellé.

A zsűri szerint a legjobb halászlét idén a nemesvitai Koczor Ottóék főzték, másodikak Hoffer Lászlóék lettek, míg harmadikak a honvéd bajtársak. Vasárnap szentmise zárta az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!