Bán Mór

2 órája

Beszélgetés a történelmi filmek jelentőségéről: terítéken A nemzet lánya és a Hunyadi-sorozat (videó)

A nemzet lánya című cseh–magyar minisorozat első részei a napokban váltak elérhetővé a Direct One kínálatában. A történet főszereplője Zdeňka Havlíčková, a lázadó fiatal lány, akinek felnövéstörténetét mutatják be a nézőknek, mindezt a cseh filmekre jellemző bohókás humorral fűszerezve. A sorozat kapcsán Bán Mórral, a Hunyadi-könyvsorozat szerzőjével készített interjút a Magyar Nemzet.

MW

Bán Mór rendkívül sikeres Hunyadi-könyvsorozatából nagyszabású filmsorozat készült

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Mate

„A regény fikciós műfaj, dramaturgiai szükségszerűségekkel, ettől függetlenül ahány szerző, annyiféle megközelítés. Közben azt látjuk, hogy gyakran a tudományos szakmában is ütköznek a nézetek, nincs egyetlen kizárólagos narratíva a múlt eseményeinek zömével kapcsolatban” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bán Mór, akinek rendkívül sikeres Hunyadi-könyvsorozatából nagyszabású filmsorozat készült. A film alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője maga is a történelmi produkciók feltétlen híve, de főleg a sorozatoké.

Nekem az a legfontosabb, hogy megszerettessem és közelebb vigyem az olvasóhoz az adott történelmi kort, és ehhez meg kell teremtsem azt a miliőt, azt a hangulatot, ami ezt jellemzi. Ez rengeteg utánajárást, kutatást igényel. Ismerni kell a közeget, ahol a történet játszódik. Mindezt úgy, hogy a regényíró nyilvánvalóan nem történész

– fogalmazott az interjúban, hozzátéve: „ami szerintem egy vörös vonal, az a szándékos történelemhamisítás. Amikor politikai vagy világnézeti alapon úgy ábrázolnak egy adott korszakot vagy személyt, hogy az egy nagyon erőteljes aktuálpolitikai agendának feleljen meg. Ezt nehezen tudom az alkotói szabadság kategóriájába sorolni” – folytatja a Hunyadi szerzője.

Bán Mór is nagy reményeket fűz a készülő Hunyadi-filmsorozathoz 
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

„Egy színes bőrű színésznő által alakított viking király már átlépi ezt a vonalat, ehhez képest az, hogy egy sorozat vagy film jelmezei, díszletei – a látvány oltárán áldozva – nem teljesen tükrözik a korabeli viseletet, öncélú szőrszálhasogatásnak tűnik, még ha örvendetes is, ha erre is fordítanak figyelmet” – hangsúlyozta a Bán Mór.

A nemzet lánya a cseh Szendrey Júliáról szól

A nemzet lánya sem tekinthető a leghitelesebb sorozatnak, a produkció anakronisztikus gesztusai viszont csak amolyan posztmodern kikacsintások, a XIX. századi prágai miliőt ezekkel együtt, vagy épp ezek által képes átélhetően megragadni.

Az én ízlésemnek ezek az elemek már kicsit túlzók, viszont becsülöm a próbálkozást és a fiatalabb korosztálynál valószínűleg célba is érnek. Nem véletlenül fordulnak egyre gyakrabban ilyen irányokba a filmesek. Tetszik a produkció öniróniája is. A cseh nemzeti ébredés azért a nyilvánvaló különbségek ellenére rokonítható a ’48-as reformkori magyar érzülettel, és ez a történet gyakorlatilag a cseh Szendrey Júliáról szól, több hasonlóságot is mutatott az életük

 – fejtegeti a párhuzamokat és a hazai közönség lehetséges kapcsolódási pontjait az író, mielőtt megfogalmazná a történelmi filmekkel kapcsolatos egyik legkomolyabb, mégis leggyakoribb hibát, amit a cseh sorozat is elkövet.

A nemzet lánya előzetese itt tekinthető meg:

A teljes interjú IDE KATTINTVA folytatódik!
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!