Programsorozat

2 órája

Néptánc minden mennyiségben: így készül Hagyományok Háza a Folklór napjára (videó)

Gyermek- és felnőtt táncházzal, táncszínházi produkciókkal, népzenei koncerttel és tánctörténeti témájú ismeretterjesztő előadással csatlakozott a Hagyományok Háza a Folklór Napjához, amelyet hétfőn tartanak Európa-szerte.

MW

A Nagyvárosi Vándorok című táncszínházi produkcióval várják a nézőket a rendezvényre

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Boda Gábor

A nemzetközi rendezvény célja, hogy a népzene, a néptánc és a hagyományos mesemondás területein keresztül egymáshoz fűzze az európai néphagyományt ápoló közösségeket – írták a szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Kiemelték: 

szeptember 23-án második alkalommal ünneplik meg Európa-szerte a Folklór napját. A néphagyományok modern interpretációit és a közösségi élményt is előtérbe helyező eseményhez tavaly 32 ország több mint 248 programmal csatlakozott.

Hagyományok Háza, verbunk, néptánc, Folklór napja
Hagyományok Háza szombaton tartja meg a Verbunk napját, amely a csárdás hagyományait őrzi 
Fotó: Gabor Dusa / Forrás: Hagyományok Háza

A rendezvényhez online vagy személyesen is lehet csatlakozni, saját programok megszervezésével vagy közösségi médiás aktivitással, a #europeanfolkday hashtag használatával. A programsorozat honlapján idén már térkép is tájékoztat arról, hogy melyik országból milyen rendezvényekkel csatlakoztak a Folklór Napjához.

A Hagyományok Háza több eseménnyel is kapcsolódott az eseménysorozathoz

Csütörtökön a Kétegyháza táncélete és táncai című tánctörténeti ismeretterjesztő előadással, illetve a Nagyvárosi Vándorok című táncszínházi produkcióval várják a nézőket. Utóbbit pénteken is lehetőség lesz megtekinteni. Ugyancsak pénteken várja a kicsiket az Aprók tánca elnevezésű gyermektáncház. Szombaton a Hagyományok Háza Táncházba és az Ökrös Dániel közreműködésével megvalósuló Magyar katonák című népzenei koncertet hallhatja a közönség.

A rendezvény keretében rendezi meg szombaton a Hagyományok Háza a Verbunk napját, amely a csárdás hagyományait őrzi Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben. A verbunk tánc 2019-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!