Hasznos

2009.10.06. 15:21

Az alma, körte, szőlő szüretelése és tárolása

Napló - A késői szüretelésű alma- és körtefáknál a szüret előtt két héttel még permetezhetünk pajzstetű ellen az acetamiprid hatóanyagú szerrel. Ugyanezt a permetlevet használhatjuk a ribiszke-, köszméte- és naspolyabokrok, valamint a birsfák kaliforniai pajzstetű elleni védelmére is.

Kiss Nikolett

A különböző időben érő alma- és körtefák gyümölcsei érettségi fokuk szerint szakaszosan szedhetők.

A gyümölcsök raktározására szolgáló tárolót kénlapok elégetésével (1 lap/10 köbméter légtér) fertőtlenítsük. A gombás fertőzések terjedése miatt ne kerüljön nedves gyümölcs a kamrába, ezért a szüretet csak a harmat felszáradása után kezdjük el.

Minden almát egyenként, marokra fogva, csavaró mozdulattal szedjünk le a fáról. A rekeszekbe gyűjtött sérülésmentes termést ne hagyjuk a napon, az almák héja ugyanis gyorsan megperzselődik. Szüret után szedjük össze és semmisítsük meg (talajba forgatással vagy égetéssel) a már lehullott lombot.

A beteg levelekben áttelelő kórokozók elpusztításával a jövő évi növényvédelmet könnyítjük meg. Készítsük elő, súroljuk ki trisós vízzel a leszedett alma, körte tárolására szolgáló ládákat. A szennyes rekeszekben könnyen megfertőződik és rothadásnak indul utóérés közben a gyümölcs.
 
A szőlő viszont nem utóérő, csak a szépen beérett fürtöket szabad leszedni. A beteg, rothadt szemeket se dobjuk a szeméttelepre, hanem ássuk el. Mielőtt a szedéshez hozzáfognánk, végezzünk próbaszüretet.

A szőlő akkor érett, ha többszöri mérés alkalmával sem tapasztaljuk a cukorfok újabb növekedését. A szüret előtt 3-4 héttel be kell fejezni a kéntartalmú szerek használatát a bor kénhidrogénes szagának elkerülése végett.

A szüreti előkészületekhez hozzátartozik a pince kitakarítása, meszelése, a hordók, edények kimosása, kénezése. Idejében szerezzük be a fajélesztőt, ezzel biztosíthatjuk a must jó tulajdonságú élesztőgombák által történő erjesztését.

A tárolásra szánt fürtök közül válogassuk ki a sérült héjú, repedezett bogyókat, hogy a raktározás idején a kórokozók a sebzéseken át ne juthassanak be a bogyók belsejébe.

A késői káposztaféléket szintén az acetamiprid hatóanyagú szerrel védhetjük meg a bagolylepkehernyók és a levéltetvek kártétele ellen. Így megakadályozzuk a káposztafejek, karfiolrózsák összefurkálását, szennyeződését és a későbbi rothadási folyamatokat. Vizsgáljuk át a bogyós gyümölcsű növényeket is.

A két méternél magasabbra nőtt málnavesszőket vágjuk vissza.  A ribiszkén elszáradt vesszők formájában ilyenkor már észrevehető az üvegszárnyú ribiszkelepke hernyóinak kártétele. Könnyen elpusztíthatjuk a kártevőt, ha a fertőzött részeket kivágjuk, elégetjük.

Györffyné dr. Molnár Júlia, a mezőgazdaság-tudomány doktora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!