Halimba

2015.04.09. 11:00

Őshonos gyümölcsfákat telepítenek a falu kertjeibe

Halimba is részt vesz a Növény Diverzitás Központ által meghirdetett “A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való programban.

Schvarczkopf Anita

- Mondhatjuk akár úgy is, hogy a név kötelez, hiszen itt élt és dolgozott dr. Szalai Miklós, akit „halimbai füvespap”-ként az egész ország ismert, s nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése - nyilatkozta Tóbel János polgármester, majd hozzátette: - Úgy gondolom, településünknek példamutatással kell járnia természeti örökségünk óvása, megőrzése érdekében. Olyan felelősség, amellyel magunknak, másoknak és a jövő nemzedékének is tartozunk. Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy részt vesz a Növény Diverzitás Központ által meghirdetett A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való programban. Ennek keretében előzetes földtani vizsgálatok után, újra olyan őshonos fafajtákat tudunk majd telepíteni az Emlékház és az önkormányzat Dózsa utcai kertjébe, amelyek évszázadokkal ezelőtt természeti környezetünk természetes részei voltak. Előzetes tájékoztatás szerint néhány év múlva, - szaporítás révén - az itt élőknek is biztosítani tudjuk a tájbarát gyümölcstermesztés lehetőségét. Így maguk is hozzájárulhatnak az életgazdaság helyreállításához szülőföldjükön. Ezáltal a fogyasztók is változatosabb, egészségesebb gyümölcshöz jutnak. Célunk egy olyan folyamatosan érő gyümölcsös kialakítása, amelynek terméseit a közétkeztetésben is fel tudjuk majd használni – adta a tájékoztatást Tóbel János.

A dr. Szalai Miklós Emlékház kertjébe is telepítenek majd őshonos fafajtákat

A dr. Szalai Miklós Emlékház kertjébe is telepítenek majd őshonos fafajtákat

A név kötelez, hiszen itt élt és dolgozott dr. Szalai Miklós, akit „halimbai füvespap”-ként az egész ország ismert, s nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése. Úgy gondolom, településünknek példamutatással kell járnia természeti örökségünk óvása, megőrzése érdekében. – mondta Tóbel János polgármester

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!