Hajmáskér

2016.12.22. 08:02

Ötéves a falugondnoki és házi segítségnyújtó szolgálat

Hajmáskér – Ötéves a Hajmáskér-Sólyi Református Egyházközség falugondnoki és házi segítségnyújtó szolgálata. A munkatársakat karácsonyi ünnepségen köszöntötték.

Balla Emőke

A szolgálat 2011 végén kezdte meg tevékenységét. Falugondnoki szolgálat két településen van, Sólyban és Királyszentistvánon, a házi segítségnyújtás a megye nagy területén, 32 településen, veszprémi, várpalotai, balatonalmádi, zirci, balatonfüredi és tapolcai kistérségekben. Kezdetben 36 ellátottról gondoskodtak, ma 1525-ről, naponta 1344 embert látogatnak. Öt évvel ezelőtt hatan kezdték a munkát, ma 185-en vannak, a szociális gondozásban 151-en vesznek részt, sorolta az adatokat az ünnepségen Gulyás Zsuzsanna. Az igazgató szólt arról is, hogy a szociális ágazatban dolgozókat a jövőben anyagilag, erkölcsileg is jobban megbecsülik: emelkedik a fizetésük, a szociális munka napja, november 12-e munkaszüneti nap lesz.

Fotó: Penovác Károly

Bikádi László, a szolgálatot alapító református lelkész elmondta, az övékhez hasonló református házi segítségnyújtás a Tiszántúlon jellemző, a Dunántúlon nem. A gondozók egészségügyi és szociális szolgáltatást nyújtanak: akinél szükséges, pelenkáznak, másnál takarítanak, a bevásárlásban, csekkek feladásában segítenek. Az ellátottak orvosi szakvélemény alapján vehetnek részt a programban; van, aki egy-két, más négy órás ellátást igényel. A munkatársaknak szociális gondozó-ápoló végzettségük van, a képzést folyamatosan biztosítják az újak számára.

Az ünnepségen – ahol az öt éve dolgozókat, valamint az év dolgozóit is jutalmazták – Orsós Károly rendőr őrnagy tartott bűnmegelőzési tanácsadást, majd Demeter Orsolya beosztott lelkész rövid áhítatot. Kálmán Sándor, a gyülekezet gondnoka a gondozóknak megköszönte lelkiismeretes, odaadó munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!