Gyulakeszi

2015.09.05. 09:34

Gyulaffy emlékét itt is őrzi a hálás utókor

Gyulakeszi - Gyulaffy László várkapitány emlékét megyénkben két szobor is őrzi. Az utókor ma is rendszeresen megemlékezik róla.

Tóth B. Zsuzsa

Reindl Erzsébet nyugalmazott tanítónőtől megtudtuk, hogy a húsz éve elhunyt Hadnagy László tanár, művelődésügyi osztályvezető, a Veszprém megyei honismereti egyesület egykori elnöke, honismereti és helytörténet kutató, ismeretközlő és irányító munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett. Javaslatára Gyulafirátóton iskolát neveztek el Gyulaffyról a híres várkapitányról, majd emlékének szobrot is állítottak.



Gyulaffy emlékére állították 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hadnagy László 1993-ban értesült róla, hogy Merencsics Tibor gimnáziumi tanár, fiatal képzőművész egy páncélinges alakot ábrázoló mellszobrot, büsztöt készített, amely akár Gyulaffyt is ábrázolhatná. Szervezőmunkájával elhelyezték a szobrot az iskola előtt. A talapzat a zalahalápi bányából származó bazalttömbből készült. Ahogy a szobor 2000-ben készült másodpéldányának talapzata ugyancsak, Gelencsér Ferenc diszeli kőfaragó mester jóvoltából. A gyulakeszi önkormányzat Hadnagy László közreműködésével megvette a szobor másolatát a talapzat a Gyulaffyak címerét ábrázolja. Az avatás óta a Gyulaffy napokon minden évben megkoszorúzzák a szobrot, Gyulaffy érdmeiről megmlékezve. Hadnagy László szervezőmunkájának köszönhetően így megyénk két településén is éltetik Gyulaffy emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!