Gazdaság

2015.08.28. 11:36

Zuhanó tőzsdék, növekvő gazdasági félelmek

Továbbra sem állt meg a múlt hét végén kezdődött zuhanás a világ tőzsdéin, a vezető indexek közül az S&P 500 mintegy hat százalékos zuhanással kezdte a hetet, a Nasdaq pedig mintegy nyolc százalékkal került lejjebb a nyitást követő percekben hétfőn.

Szám Dorottya

Főleg a kínai növekedési aggodalmak, és az erre reagáló kínai devizapiaci leértékelés váltotta ki az első eladási hullámokat, amely keresztülsöpört minden kontinensen – tudtuk meg Kiss Mónikától az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjétől

A dollár is tovább gyengült, miután a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos aggodalmak most távolabbra helyezik az első amerikai kamatemelés időpontját, a változásokból a jen és az euró profitált. Míg a kínai lépések előtt nagyjából 50 százalékra tette a piac a szeptemberi monetáris szigorítás esélyét az Egyesült Államokban, most ez 25 százalékra tehető. Az ilyenkor szokásos menedék, az arany árfolyama 1 162 dollár körül mozog, ebben az évben legnagyobb heti emelkedését elkönyvelve.

A részvénytőzsdék korrekciója normális folyamat, amely az automatikus kereskedés térhódításával hangsúlyosabbá vált. Nagyobbak a kilengések, mind pozitív, mind negatív irányba. Tapasztalatlan érdeklődők számára nem ez az időszak javasolható, hogy a tőzsdékkel ismerkedjenek. Ugyanakkor a korrekció vége jó belépési pontokat jelenthet értéket képviselő eszközosztályokba való befektetésre.

Ha a csütörtöki amerikai GDP adat a várakozásoknak megfelelően 3,2 százalékos növekedést mutat, megnyugtathatja a kedélyeket. A hétvégén esedékes a Fed szokásos éves szimpóziuma Jackson Hole-ban, ahol további iránymutatás jöhet a testület vezetőitől, bár Janet Yellen várhatóan nem vesz részt az eseményen. A téma az inflációs dinamika és a monetáris politika lesz. A részletes programot szokás szerint a nyitónapon, augusztus 27-én, csütörtökön teszik közzé.

 

Címkék#tőzsde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!