Gazdaság

2017.01.19. 19:17

Itthon is megélhetést ad a szakmunka

Tapolca - A 22 éves szigligeti Szente Kristóf a Széchenyi István Baptista Középiskola végzős diákja, víz-, csatorna- és közműhálózat-rendszer szerelő lesz hamarosan. Még hónapok vannak addig hátra, de oktatója már biztosította afelől, hogy a vállalkozásában dolgozhat.

Tóth B. Zsuzsa

Kristóf az iskolában maradt érettségi után, és oktatója, Csizmadia László már az első tanév végén felajánlotta számára vállalkozását mint gyakorlati helyet.

- Ennek nagyon örültem, a tanár úr példakép számomra. Éppen tegnap indultam a Szakma Sztár versenyen, úgy érzem, jól sikerült, ezt az oktatómnak is köszönhetem - mondja Kristóf, aki annak idején nem érezte alantasnak, hogy szakmunkás legyen.

Szente Kristóf még nem is végzett, mégis biztos az állása nyártól Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Igaz, nem voltam nagyon jó tanuló, és a főiskola, az egyetem nem vonzott. Szakmunkát szerettem volna tanulni itt, a közelben. A vendéglátás nem tetszett, hiszen anya és a testvérem abban dolgozott, tudtam, hogy ott nincs ünnepnap, szabadnap. Édesapám esztergályos volt, a halála után anya nevelt minket. Ő ma hivatásos nevelőszülő, most öt nevelt testvérem is van a bátyámon kívül - magyarázza Kristóf. Azt mondja, bár angolból érettségije van, nem vágyik rá, hogy külföldön dolgozzon. Szerinte Magyarországon is meg lehet élni a szakmunkából, ahogy ezt megerősítették az e területen dolgozó ismerősei is. Amellett nem fél ennyi év tanulás után kiszállni az iskolapadból és elhelyezkedni a munka világában.

- Van munka, keresik a szakmunkásokat. Sok gyakorlat, szakmai tudás, becsületesség kell, hogy jó szakmunkás legyen ma valaki. A szakmunkásoknak mindig lesz munkájuk, de úgy látom, hogy a diplomások sok esetben nem tudnak ma elhelyezkedni. Szívesen dolgoznék már nyártól, akár a gázszerelő szakmát is megtanulnám. Aztán néhány év gyakorlat, tapasztalatszerzés után mestervizsgát szereznék és vállalkozásba fognék - avat be a terveibe Kristóf, aki édesanyja örömére ma már képes otthon lecserélni a csaptelepet, megszerelni apróbb dolgokat. Ha kell, fát vág, füvet nyír, dolgozik a szőlőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!