Gazdaság

2016.10.26. 17:25

A gazdák nem boldogok: csak a kukorica és a burgonya ára növekedett

Nemcsak a munkaerőhiány miatt vannak gondban a mezőgazdasági szektorban, a felvásárlói árak is egyre csökkennek.

Piltman-Horváth Barbara

Korábban már írtunk ar- ról, hogy a tejtermelők tüntetni vonultak szarvasmarhákkal Budapestre a tej felvásárlási árának emelését követelve, illetve a külföldi, olcsó, közel sem olyan jó minőségű termékek ellen. Az év első nyolc hónapja nem túl jó biztatás a termelőknek, egyedül a kukorica és a burgonya ára növekedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Összességében a mezőgazdasági termelői árak augusztusban 2,6 százalékkal csökkentek 2015-höz képest, ami a növényei termékek árának 5,5 százalékos csökkenéséből és az élő állatok, valamint az állati termékek 2,5 százalékos eséséből tevődik össze.

A gabonafélék árcsökkenése mögött a búza és a kukorica árában ellentétes folyamat látható. Míg a búza ára 2015 augusztusához képest jelentősen (48,4 forint/kilogramm-ról 38,6 forint/kilogrammra) csökkent, addig a kukorica ára kismértékben (43,4 forint/kilogrammról 46,2 forint/kilogrammra) emelkedett.

Tavaly augusztushoz képest az idei év nyolcadik hónapjában a gabonafélék ára 5 százalékkal csökkent. A búza ára 17 százalékkal esett vissza, a kukoricáé viszont 4,8 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára 4,6, a zöldségféléké 8,3 százalékkal csökkent. A burgonya ára viszont nagyot emelkedett, 18 százalékkal adnak többet kilogrammjáért.

Az élő állatok termelői ár-szintje 4,5 százalékkal emelkedett, és bár az állati termékeké 2,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 15 százalékkal nőtt. A tej ára az egyéves időszakhoz viszonyítva 4,7 százalékkal csökkent. Bizakodásra adhat okot, hogy a tej felvásárlási ára ugyan 2015. decembertől 2016. júliusig csökkent, ekkor 66 forint/liter volt, de augusztusban 71 forint/literre nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!