Gazdaság

2015.09.02. 13:14

Vizsgálat a szüret előtt - A mintavétellel a szedés időpontját határozzák meg

Badacsony – Ma már a próbaszüretek idején megkezdődik a must laboratóriumi vizsgálata, amelynek során a mustfok és savtartalom mellett a pH-értéket is vizsgálják.

Marton Attila

A borászoknak meg kell felelniük a bortörvényben előírtaknak, amelyhez laboratóriumi mérések elvégzése is szükséges, mondta Németh Zsuzsanna borászati laboráns, aki több mint húsz éve végzi borok vizsgálatát, analizálását és derítését.

A próbaszüret idején végzett méréseknek köszönhetően a szőlősgazdák megtudhatják, körülbelül mikorra érdemes időzíteniük a szüret időpontját, amelyet a szőlőfajta, a terület fekvése és nem utolsó sorban az időjárás is befolyásol.

– Idén magas volt a napos órák száma, ezért korábban kezdődtek a próbaszüretek is. Ilyenkor a hozott mintából – amit több helyről szednek, majd kimuszkolnak és szűrnek – a cukor és a sav szintjét, valamint a pH-t vizsgálom különféle kémiai eljárásokkal, magyarázza Németh Zsuzsanna. Az idei évjáratra az időjárás miatt alacsonyabb savtartalom a jellemzőbb. Ezért fontos, hogy a must pH-értéke 3,5 alatt legyen, mert ekkor alkalmas arra, hogy az erjedés be tudjon indulni.

Németh Zsuzsanna több mint húsz éve végzi borok vizsgálatát (Fotó: Balogh Ákos)

Ha már látjuk, hogy az adott fajta érése közelíti a szüretet, a szőlőből az ültetvény napos és árnyékos oldalról is szedünk le néhány fürtöt, hogy reprezentatív mintát kapjunk, mondta Burkus Norbert, az egyik dörgicsei pincészet szőlész-borásza. A néhány vödör szőlőből mustot lesz, és ezt a mintát juttatják el a laborba, egy fajtát akár többször is, mielőtt megkezdik a szüretet. Emellett ők is figyelik az adatokat egy úgynevezett refraktométer segítségével, amely azt dönti el, érdemes-e már mintát venniük. A napokban a pinot blanc fajtából küldtek mintát Badacsonyba, és a délutánra beérkezett adatok alapján másnap meg is kezdték a fajta szedését, mondta a szőlész-borász, majd megjegyezte, minden fajtánál elvégeztetik a vizsgálatot, mert fajtánként változó az ideális savtartalom és mustfok.

Próbaszüreti mérésekkel a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki és a Balatonmelléki borvidékről érkeznek, de borvizsgálattal a Balatonfüred-Csopaki, a Somlói, sőt a Soproni borvidékről is felkeresik a Németh Zsuzsannát, aki úgy véli, a szőlősgazdák manapság egyre több gondot fordítanak a szüret időpontjának optimális meghatározására, hiszen ez a bor minőségét is jelentősen befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!