Gazdaság

2016.04.11. 16:29

Visszavonulót fújt a kormány: újranyithatnak a boltok vasárnaponként

A többszöri népszavazási kezdeményezésére válaszul a kormány a vasárnapi pihenőnap visszavonását javasolja. Erről akár már kedden is dönthet az Országgyűlés.

Tremmer Tamás

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány a vasárnapi pihenőnap visszavonását javasolja. Bár a kormánypártok eredeti célkitűzései a jogszabállyal megvalósultak, az elmúlt egy évben mégsem sikerült meggyőzni az embereket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres, indokolta a döntést. Közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

A Vállalkozok és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Veszprém megyei képviselőjeként és egyszerű állampolgárként is üdvözlöm a kormány döntését a vasárnapi nyitva tartás újbóli lehetőségével kapcsolatban, fejtette ki Gazsi Attila, a VOSZ megyei elnöke. Szerinte a kormány végre rájött, hogy nem lehet világnézeti alapon, szakmai egyeztetések nélkül az emberek életét alapvetően befolyásoló szabályokat hozni. A döntés hasznos a vállalkozásoknak, a vasárnap több pénzt keresni kívánó munkavállalóknak, és legfőképpen azoknak a vidéki embereknek, akiknek a vásárlási lehetőségei most újra a duplájára nőnek.

Bízott abban, hogy a folytatódnak a törpepárt ámokfutása előtti egyeztetések a munkavállalói érdekképviseletekkel, és közösen fognak megoldást találni a lehető legméltányosabb vasárnapi munkavégzés minden körülményével kapcsolatosan.

Várjuk ki a részleteket, hogy a 2015. március 21-én hatályba lépett törvényt miként módosítják a döntéshozók. Egyáltalán nem mindegy, milyen munkajogi, munkabér-, valamint pótlékszabályozás mellett lehetnek majd nyitva a boltok hétvégenként, hívta fel rá a figyelmet Bogdán József, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kereskedelmi és szolgáltató tagozat elnöke. Hangsúlyozta, a kamara több szervezettel, például a Balatoni Szövetséggel már a törvény megjelenése előtt azért lobbizott, hogy az intézkedés ne vonatkozzon a kiemelt turisztikai területekre, így a Balaton-partra, mert akadályozva látták a turisták, a lakosság ellátását.

A Polus-Coop Zrt.-nek ma is van vasárnap nyitva tartó üzlete, tapasztalatból tudják, milyen a vasárnapi vevőkör és a forgalom. Ha tisztán látnak, akkor tudnak határozni a következő lépésről. Ugyanakkor gyors döntést kell hozni, hiszen mindjárt itt a szezon, május 15-én már pünkösd van.

Tóth Béla, egy balatonakali áruház tulajdonosa elmondta, vasárnap a parton télen felesleges, nyáron pedig kötelező nyitva lenni! Ha valaki elmegy üdülni, nem azt nézi, milyen nap van, hanem, ha szüksége támad valamire, bemegy a boltba, s megveszi. Mivel az üzlete piacon található, így vasárnap jelenleg is nyitva tart. Hozzátette, a vásárlási szokások a jogszabály módosítása nyomán átalakultak. Már szerdától nagyobb a forgalom, a vasárnap viszont gyenge, éppen ezért csak 14 óráig tart nyitva. Az ismét kinyitó konkurenciától nem tartott, mint mondta, korábban már hozzászoktak az éles versenyhelyzethez. Legfeljebb majd ő is tovább tart nyitva vasárnaponként.

Felemás a balatoniak öröme

A Balatoni Szövetség (BSZ)korábban csak a módosítását kezdeményezte a vasárnapi pihenőnapról szóló törvénynek a balatoni főszezon miatt, ezért felemás érzéssel fogadja a teljes visszavonásáról szóló javaslatot - nyilatkozta Balassa Balázs, a szövetség elnöke az MTI-nek hétfőn.

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadásakor, már tavaly márciusban kezdeményezte annak módosítását. A nyári főszezonban tapasztalt nehézségek után aztán ősszel már az illetékes tárcához fordult a szervezet azzal a konkrét kéréssel, hogy az üdülőrégióban az adventi időszak helyett nyáron, a csúcsszezonban tarthassanak nyitva az üzletek, a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnapon. A BSZ kezdeményezte azt is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, de szigorúan hétvégi pótlék megfizetésével. 

Balassa Balázs kifejtette: a törvény teljes visszavonását már csak azért sem szerették volna elérni, mert a balatoni turisztikai szolgáltatók visszajelzései szerint az elő- és utószezonban érezhető forgalomnövekedést hozott a vasárnapi boltzár. 

A BSZ elnöke szerint a teljes visszavonás a munkavállalókra nézve sem lenne szerencsés, hiszen a korábbi állapot visszaállítása nem garantálja számukra a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, márpedig ennek jogszabályba foglalása fontos lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!