Gazdaság

2017.01.19. 16:10

Visszacsábítani a munkaerőt

Veszprém - Nem csak bér kérdése, hogy valaki hol dolgozik. A munkakörülmények tekintetében vagyunk elmaradva, és ha ebben előre tudunk lépni, akkor mérsékelni lehet a szakemberhiányt.

Molnár Sándor

- A kereskedelem és vendéglátás munkaerőigényes terület. Egyre kevesebb a jó szakember. Változatlanul működik a külföldi elszívás. Nálunk most nincs szezon a parton, a szakemberek nagy része kint dolgozik a sípályákon a környező országokban. Ráígéréssel vissza kell csalni őket, mert a téli munkával nem lenne baj, ha visszajönnének a nyárra - mondta Vágó Péter, a KISOSZ Veszprém megyei elnöke.

Vágó Péter, a KISOSZ Veszprém megyei elnöke Fotó: Molnár Sándor

Szólt arról is, hogy a szakács, cukrász, pincér alapszakmában nagyon sok képzés indul. A kormány észrevette, hogy rövidebb, gyakorlatiasabb oktatásra van szükség. A duális képzés lényege, hogy minimális időt töltenek az iskolában, és jóval több időt a gyakorlatban. Az iskolai képzést ki kell hogy egészítse az iskolarendszeren kívüli, úgynevezett felnőttképzés, az átképzések rendszere. Erre a munkaügyi hivatal most írt ki pályázatokat, amelyek rövid időn belül be is indulhatnak. Ám ezek eredménye idén nyáron még nem jelentkezik. Ha valakinek van egy szakmája, amit 15-20 évvel ezelőtt szerzett, akkor elavultak az ismeretei.

Állami segítség kellene ahhoz, hogy korszerűsíthesse a tudását. Elmondta még, hogy nyárra a Balaton-partra a környező megyékből, az Alföldről kell munkaerőt hozni. Elindult az a folyamat is, hogy a magyarlakta településekről is jöjjenek az emberek. Azt mondják, a hazai munkaerő nem mobil, mert ahol megszületett, ott szeretne dolgozni. - Én ezt már nem hiszem el, mert ha külföldre, több száz kilométerre el tud menni, akkor országon belül pár száz kilométerre is, ha itt meglesznek a feltételek. Kap munkásszállást, étkezést és a béren kívül egyéb juttatásokat, akkor itt is meg kell hogy kapaszkodjon. Ezen dolgozunk most, hogy az idei évben a munkaerőhiányt ilyen eszközökkel csökkentsük. A nagy vendéglátósok, kereskedelmi egységek már elérték az európai bérszínvonalat. Nem csak bér kérdése, hogy valaki hol dolgozik. A munkakörülmények tekintetében vagyunk elmaradva. Az uniós pályázatokból mindig kimarad a kereskedelem és a vendéglátás, pedig ott is jó lenne, ha lehetne pályázni. Hogy korszerűbb gépekkel, jó eszközökkel tudjanak dolgozni. Ha itt előre tudunk lépni, akkor mérsékelni lehet a szakemberhiányt - húzta alá Vágó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!