Gazdaság

2015.10.09. 14:41

Veszprém több mint húszmilliárd forinthoz jutott

Veszprém – A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban felhasználható pályázati források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. A kormány célja, hogy valamennyi pályázatot 2017 júniusáig kiírjanak, mondta Kovács Zoltán államtitkár a megye és Veszprém fejlesztési terveit ismertető sajtótájékoztatón pénteken.

Marton Attila

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, míg a 2007-2013-as időszakban 8200 milliárd forint pályázati forrás állt rendelkezésre országosan, a 2014-2020-as időszakban tizenkétezer milliárd forintot hívhat le hazánk. A források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Kiemelte, idén több száz felhívást jelentetnek meg, a kormány célja pedig az, hogy az időszak minden pályázatát kiírják 2017 júniusáig. A fejlesztések egyike kiemelt eleme egy lakásépítési program lesz, hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki azt is elmondta, a támogatás egy főre jutó összege meghaladja a 710 ezer forintot.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, Veszprém megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) közel 45,2 milliárd forintot használhat fel 2020-ig. Az öt kiemelt területen jövőre mintegy harmincmilliárd forint értékben igyekeznek pályázatokat kiírni. A fejlesztések szerteágazó területeket érintenek a turizmus és közlekedésfejlesztéstől az óvodák, bölcsődék és egészségügyi intézmények megújításán át a megújuló energiaforrásokig.

Porga Gyula polgármestere elmondta, a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban Veszprém több mint húszmilliárd forinthoz jutott az egyes operatív programokon keresztül. Az új ciklusban a megyeszékhely számára biztosan rendelkezésre áll 11,5 milliárd forint fejlesztési forrás, amelyet az önkormányzat további sikeres pályázatokkal bővíthet. A város célja, hogy az elnyert fejlesztési források összege haladja meg a 20 milliárd forintot 2020-ig, hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető a várható fejlesztések kapcsán elmondta, a tervekben szerepel a Henger utca megújítása, új óvoda építése és több – Egry úti, Bóbita, Hársfa – felújítása, a Budapest út, Brusznyai Árpád utca és Mártírok útja kereszteződés körforgalmi csomóponttá alakítása, valamint a belvárost a vasútállomással összekötő kerékpárút építése. Az elképzelések között szerepel több egészségügyi és szociális intézmény felújítása és energiahatékonysági beruházások is. A következő évek két kiemelt fejlesztési területe a kulturális negyed program és a stadion rekonstrukciója lesz, tette hozzá Porga Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!