A társasház teljes közösségi áramfogyasztását kiválthatja a napelem által termelt energia

2017. április 10., 06:00 szerző: Marton Attila fotós: Penovác Károly
komment
Veszprém - Tíz éven belül megtérülhet az a fejlesztés, amelynek keretében az egyik hétemeletes társasház oldalára telepítettek több mint nyolcvan napelemet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Lapunkban tavaly beszámoltunk már a Rózsa út 48. számú hétemeletes ház oldalára szerelt napelemekről, olvasóink azonban kíváncsiak voltak, milyen eredményeket hozott a fejlesztés, így ismét megkerestük Lechner Andrást, a társasház egyik közös képviselőjét. Felidézte, tavaly év elején 84 napelemet helyeztek fel a ház déli falára. Először a tetőre szerették volna telepíteni, de ott már napkollektorok működnek, ezért kellett a falsíkban elhelyezni a napelemeket.

A Rózsa úti társasház déli falára 84 napelemet telepítettek tavaly, mutatja Lechner András Fotó: Penovác Károly

A 72 lakásos társasházban a mérések szerint tavaly május óta közel egymillió forintnyi energiát termeltek a napelemek. A fejlesztéssel, a közösségi áramfogyasztás, így az épület külső és belső világítását, a lift, a szellőzőmotorok és a napkollektoros rendszer szivattyúinak működési költségeit váltják ki. Érdekesség, hogy nem nyáron termelte a legtöbb energiát a rendszer, ugyanis a Nap beesési szöge miatt tavasszal és ősszel több áramhoz juttatja a házat: ezt többek között onnan is tudják, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan egy weboldalon folyamatosan követni lehet, éppen mennyit termelnek a napelemek. A kilencmillió forintos beruházás a számítások szerint várhatóan mintegy tíz év használat után térül meg: ez azt jelenti, hogy a tizedik évtől lényegében nem kell fizetnie a közösségnek a fenti kiadásokat. A napelemes rendszer technológiai sajátossága az is, hogy nem igényel különösebb gondozást, és a teljesítmény is csak 20-25 év használat után esik vissza némileg, nagyjából húsz százalékkal, hívta fel a figyelmet a közös képviselő, aki megjegyezte, a napelemek telepítése óta több helyi megkeresés mellett Székesfehérvárról is érdeklődtek már a fejlesztés után, a Cholnoky Jenő általános iskola nyolcadikos diákjai pedig egy projekt keretében tanulmányozták a rendszer működését.

A veszprémi társasház falán a napelemek alatt az éles szemű megfigyelők észrevehettek egy rácsrendszert. A tartószerkezetet a ház a Csalán Egyesület pályázatán nyerte, erre azonban nem újabb napelemek kerülnek majd, hanem vadszőlőt futtatnak fel, jegyezte meg Lechner András.

Marton Attila

2017. április 10., 06:00 szerző: Marton Attila fotós: Penovác Károly

Hozzászólások

Részletes műsor



Műsorok betöltése...