Gazdaság

2015.11.28. 08:06

Végleg bezárhat az Astra

Az Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepénél december 1-étől várhatóan olyan mértékű kapacitás csökkenés következik be, amely alapvető folyamatokat fog érinteni, értesült a pba.hu.

Napló információ

- A biztosítóváltás elmulasztása jelentős kockázatokat hordoz az érintett ügyfeleknek. Bár – a tevékenységi engedéllyel már nem rendelkező – Astra Biztosító felszámolását az illetékes román legfelsőbb bíróság még mindig nem rendelte el, a magyarországi fióktelep tájékoztatása szerint 2015. december 1-étől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg – írta az MNB.

Oravecz József, a Praeventio Biztosításközvetítő és Pénzügyi Tanácsadó cég online üzletág igazgatója erősen javasolja minden, jelenleg még Astra kgfb-vel rendelkező ügyfélnek, hogy minél korábban, de lehetőleg még 2015. december 1. előtt kösse át biztosítását másik biztosító társasághoz, ellenkező esetben a következőket kockáztatja:

-              amennyiben az ügyfél nem kap igazolást a befizetett díjakról, illetve nem jelenti le a kártörténeti nyilvántartásba az adatokat a biztosító:

o             új biztosítás kötésekor esetlegesen fedezetlenségi díjat kell fizetnie arra az időszakra, melyet az ASTRA nem fog igazolni. Ez a díj az éves díjának akár többszöröse is lehet

o             kár okozása esetén előfordulhat, hogy meg kell térítenie az okozott kár összegét

-              nem kap “zöldkártyát”, vagyis külföldi utazásnál nem tudja igazolni biztosítását.

-              nem kap bónuszigazolást, ezért kérdéses, hogy a bónusz besorolását a későbbiekben érvényesíteni tudja-e. Amennyiben nem, úgy A0 kategóriába sorolhatja új biztosítója, ezért éves díja jelentősen magasabb, akár kétszerese is lehet a korábbinak.

Továbbá fontos tudni, hogy az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra -szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

Az ügyfelek által befizetett, de meg nem szolgált díjak visszatérítése a román garanciaalap (FGA) illetékességi körébe esik. A garanciaalapnak akkor keletkezik fizetési kötelezettsége, ha jogerősen kimondják az Astra felszámolási eljárásának megkezdését.

A PBA-ról:

A PBA Praeventio Biztosításközvetítő és Pénzügyi Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság több mint 200 ezer ügyféllel az egyik legnagyobb biztosításközvetítő Magyarországon. A magyar tulajdonú, győri székhelyű, országos lefedettséggel rendelkező cég 1994-ben alakult. A 2006-ban indított internetes értékesítési üzletága révén az egyik piacvezető vállalat lett az online alkuszok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!