Gazdaság

2017.08.02. 18:50

Regula a legjobb borokért - Dűlő és Bulla lesz a csúcsminőség tanúsítványa

BALATONFÜRED - Új borvédjegyet vezettek be augusztus 1-jétől a Balatonfüred-csopaki borvidék füredi körzetében. A Vinea Balatonfüred védjegy arra ad lehetőséget, hogy a felső kategóriás borok között is lehessen különbséget tenni.

Sági Ági

– Ez a védjegy az OEM, azaz az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor termékkategóriáján belül különböztet meg minőségeket – mondta el lapunknak Szabó István, a Balatonfüred-szőlősi hegyközség elnöke.

Az OEM-kategória tetejét a dűlőszelektált borok jelentik. Az augusztus 1-jétől életbe lépett új termékleírásokkal a régió új földrajzi térképezése is megtörtént, és pontosan nevesítették azokat a dűlőket, melyek termőhelyi adottságaik alapján alkalmasak dűlőszelektált borok készítésére. Ha valaki Vinea Balatonfüred védjeggyel ellátott dűlőbort akar forgalmazni, annak meg kell felelnie a szőlőtermesztést és borkezelést szabályo-zó Balatonfüredi Regula szigorúbb előírásainak. Azért, hogy a pincészeteknek lehetőségük legyen csúcsboraikat is megkülönböztetni, a dűlőboron belül a környezetkímélő termesztési módszerrel termesztett, a fajtakörbe illő és minőségi feltételeknek megfelelő, a védjegykörbe lépett borok termelői a Vinea Balatonfüred Bulla jelzést használhatják palackjaikon.

 

- Egy pincészetben a forgalomba kerülő boroknak legfeljebb egy-másfél százaléka lehet várhatóan ilyen csúcsbor. Ezzel a védjeggyel a Balatonfüred-csopaki borvidék négy borrégiója közül kettőben már van lehetőség a csúcsborok külön jelölésére. Mi azt szeretnénk, ha az aligai és a zánkai körzetben is megalkotnák a saját védjegyüket - tette hozzá a szakember. Az új füredi védjegyet három példa mintájára alkották meg. A védjegyen olvasható latin felirat alapja a III. században, Probus római császár által létrehozott Vinea Pannoniae Nobilis Districtus eredetmegjelölés. Merítettek a sikeres osztrák wachaui Vinea programból is, és a Csopaki Kódex - mely a szomszédos borvidéki körzetben már megkülönbözteti csúcsborait - is mintául szolgált. Az új védjegybe négy fajta kerülhet. Az olaszrizling, a szürkebarát, a juhfark és a furmint fajtából készült borok legjobbjai lehetnek majd védjegyesek. A használati szabályokat leíró regula szerint a védjegyet egy bizottság működteti. Ha minden jól megy, védjegyes bort már 2018-ban is lehet vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!