Gazdaság

2017.05.16. 17:50

Varga Mihály: kitart a lendület

BUDAPEST A bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette becslések alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves összevetésű gazdasági növekedés.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. Az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált. Utoljára 2014 második negyedévében nőtt hasonló mértékben a GDP, akkor 4,5 százalékkal. Első negyedévben 2006 óta nem volt magasabb növekedés. Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: az ipar, építőipar is erősen nőtt, amiben az alacsony bázis is szerepet játszott, és a piaci szolgáltatások is hozták a szokásos növekedési ütemet. Az építőipar 24,7 százalékkal emelkedett az idei első három hónapban a tavalyi alacsony bázisról, amikor 27,6 százalékos visszaesést szenvedett el.

Az idei növekedésben valószínűleg az uniós támogatások hatása látszik. Az iparban a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a gyógyszergyártás is megugrott. A mezőgazdaságnál nem látnak jelenleg semmi növekedést, az most kivétel - jegyezte meg a KSH szakértője. A főosztályvezető szerint a kereskedelemben éreztette a hatását, hogy jelentősen nőtt az első alkalommal forgalomba helyezett új autók száma, ami a vállalkozások által vásárolt tételeket is tartalmazza.

- Rendkívül kedvező a gazdaság egészének első negyedévi növekedése, ami elsősorban az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor teljesítményének eredménye - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a leg-frissebb GDP-adatokat értékelve keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette: a tárca tervei szerint egész évben négy százalék fölött teljesít a magyar gazdaság, az eddigiek alapján ez mindenképpen megvalósulhat. Egyetlen makrogazdasági elemző vagy bank sem számított ekkora növekedésre - jelezte. Reményét fejezte ki, hogy a kedvező eredmények hatására a hitelminősítők és a nemzetközi szervezetek is felülvizsgálják a magyar gazdaságra vonatkozó adataikat.

Kiemelte: a KSH adatai szerint az ipar 1,5 százalékkal, az építőipar 0,5 százalékkal járult hozzá a GDP-növekedéshez. A növekedést alapvetően meghatározta, hogy az ipar teljesítménye 7,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben, az építőipar pedig csaknem 25 százalékkal nőtt, a hazai és uniós források egy része most jutott el az ágazatba. A tárcavezető szerint az építőiparban további növekedési potenciál van, a hazai és uniós források felhasználása, a csok térnyerése látszik az építési engedélyek kiadásán, mindez még tovább fogja húzni az ágazatot.

A szolgáltató szektor kedvező teljesítménye mögött a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás és adócsökkentés hatása áll, ami javítja a vállalatok versenyképességét. Az előzetes adatok szerint a vendéglátás 6-7 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 3-5 százalék között nőtt az első negyedévben - ismertette, Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság jó pályán van, a gazdaság egészére megmaradt a konvergencia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!