Gazdaság

2017.02.14. 21:43

Válasz a büdzsét ért kritikákra - Reagált a polgármester

Pápa - A város iparűzésiadó-bevételei az elmúlt években jelentősen nőttek, jelenleg Pápán teljes a foglalkoztatottság, miközben példátlan beruházások történtek, illetve vannak folyamatban a helyi gazdaságban - többek között ilyen érveket említett meg keddi sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester a város idei költségvetését ért kritikákkal szemben, amiket ellenzéki önkormányzati képviselők fogalmaztak meg a napokban.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás: Szó sincs a helyi gazdaság pangásáról - Grőber Attila korábban Süle Zsolt jobbikos önkormányzati képviselőhöz hasonlóan a városvezetés hibás gazdasági döntéseiről beszélt, illetve arról, hogy a város gazdasági teljesítőképessége pang. Az említett városatyák sem a 2011-es, sem a 2015-ös gazdasági program elkészítése során nem segítették gondolataikkal az önkormányzat munkáját. Alternatívát nem mutattak, a helyes irányt sem Grőber Attila, sem Süle Zsolt nem jelölte meg.

Itt kiemelném, hogy Pápa iparűzési-adó bevételei a 2011. évi 938 millió forintról 2016-ra 1,347 milliárd forintra nőttek úgy, hogy tavaly a Pápai Hús egy forint iparűzési-adót sem fizetett. Ezt pangásnak nevezni elhamarkodott véleményalkotásnak tűnik. Ma Pápán teljes a foglalkoztatottság, 500 fő alatti a munkanélküliek száma. Több száz üres álláshely van. Mindössze 210 fő, a munkaképes korú lakosság kevesebb, mint egy százaléka áll közfoglalkoztatásban.

Példátlan beruházások történtek, illetve vannak folyamatban a helyi gazdaságban. Gyakorlatilag majdnem minden munkaképes korú pápai ember dolgozik. Én tisztelem őket azért, mert munkájukkal nemcsak a maguk és a családjuk anyagi biztonságát teremtik meg, hanem évről évre nagyobb lehetőségeket biztosítanak a város egésze számára is.

A teljesítményüket, a kitartásukat, a felmutatott értékteremtést nem lehet pangásnak minősíteni, inkább becsületes helytállásnak nevezném mindezt - fogalmazott Áldozó Tamás.A polgármester megemlítette: Grőber Attila 2016 novembere óta eltérő mértékű lyukakat vélt felfedezni a város költségvetésén, az önkormányzat fizetésképtelenségét vizionálta.

- Ezzel szemben a 2016. évi költségvetés lyuk nélkül teljesült, az önkormányzatnál szó sem volt fizetésképtelenségről. A várt adóbevételek közel 99 százalékban teljesültek. Grőber Attila mindebből nem vonta le a tanulságokat, legutóbb egyebek mellett azt a kijelentést tette, hogy a város költségvetése erre az évre 306 millió forint értékű fejlesztést tesz lehetővé. Ezzel ellentétben a város 2017. évi költségvetése 1 milliárd 338 millió 544 ezer forint fejlesztést tesz lehetővé - húzta alá Áldozó Tamás.

- Grőber Attila szerint a kormányzat és az önkormányzatok közötti forráselosztás igazságtalan, veszélyezteti az önkormányzatiságot. A forráselosztás valóban lehetne az önkormányzatok szempontjából bőkezűbb, de a mai állapot még mindig összehasonlíthatatlanul előnyösebb, mint a 2002 és 2010 közötti időszaké volt, amikor a pápai önkormányzat fejlesztésekre, pályázatok önrészének biztosítására közel 3,4 milliárd forint hitelt kényszerült felvenni a szocialista kormányok politikája miatt.

Az ésszerű mértékű adósságállomány nem ördögtől való, de a Fidesz-kormány adósságkonszolidációja nélkül a város ma működésképtelen lenne. Ma Pápa éven túli adósságállománya 100 millió forint - fűzte hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!