Gazdaság

2015.09.01. 14:09

Vajon lesz-e elég olajunk? - A világ kitermelése elérte a tetőpontját, az igények nőnek

A geológusok már a hetvenes évektől kongatják a vészharangot, hogy baj lesz, ha elfogy a kőolaj, amelyre az ipari civilizációnk épül. Most úgy tűnik, hogy valóban közel kerültünk egy kritikus ponthoz: a kitermelés tetőzéséhez. Hetesi Zsolt fizikussal, a Pécsi Tudományegyetem munkatársával beszélgettünk.

Szám Dorottya

Azt mindenki tudja, hogy a kőolaj napjaink egyik legfontosabb energiaforrása. Nélküle elképzelhetetlen az ipari termelés éppúgy, mint a modern közlekedés. Azt már kevesebben, hogy a mezőgazdasági termelés is részben kőolajalapú, a gépesítésnek köszönhetőek a mai magasabb termésátlagok.

A könnyűolajat egyszerű finomítani, kicsi a kéntartalma és könnyű hozzáférni. A legtöbb olajmező a világon könnyűolajmező. A könnyűolaj fénykorában napi 74 millió hordót bányásztak. Tudjuk, hogy hozzávetőleg 1200 milliárd hordót bányásztak ki eddig összesen. A becslések szerint még 900 és 1500 milliárd közötti mennyiség van, tehát durván a fele fogyott el eddig. A kisebb exportáló országok, mint Indonézia vagy Egyiptom már túl vannak a kitermelés tetőzésén.. A termelésük jó közelítéssel leírható egy haranggörbével. Amikor a legtöbbet termelik, akkor járnak az olajmennyiség felénél. Ezt hívják olajcsúcsnak.

A könnyűolaj esetében a legtöbb becslés a XXI. század elejére teszi a világ termelésének tetőzését. Csak a könnyűolajat és az olajpalát vizsgálva az USA és Oroszország nélkül a kitermelés a 2004-es 57 millió hordóról 2014-re 56 millió hordóra esett vissza, míg Oroszország esetén kilencről tíz, az USA esetén 5,5-ről kilenc millió hordóra nőtt. Tehát a teljes kitermelés bővülésében jóformán e két ország volt jelen.

Mivel Magyarország kizárólag orosz forrásból kap kőolajat, így a fogyás egyelőre közvetlen formában nem érint minket. Viszont a kitermelés csökkenése várhatóan begyűrűzik a világpiacra. Pillanatnyilag az olaj árának alakulásában nagy szerepet játszik, hogy az olajtermelő országok közössége (OPEC) még most is sokat termel, dacára annak, hogy olcsó az olaj, nem csökkentette a termelést. Így bőségesen van olaj a piacon. Ennek a hatása tehát néhány hónapon belül nem fog érződni. Amikor viszont a piac rádöbben arra, hogy nincs további tartalék a palaolajban és tartósan csökkeni fog az USA palaolaj bányászata, akkor majd elkezd lassan növekedni az olajár. Ha egy gazdasági fellendülés miatt valamelyik országnak hirtelen nagy mennyiségre lesz szüksége, legyen az az USA vagy Kína, akkor hirtelen nem lesz elegendő belőle a piacon. Ekkor várható nagy áremelkedés. Ez hazánkat is érintheti, hiszen az orosz árak hasonlóak az amerikai árakhoz.

Ha mégis csökkenne a Magyarországra behozott kőolaj mennyisége, akkor megnyitnák azokat a stratégiai tározókat, amelyeket a közös európai piaci szabályozás előír. Ez kilencven napos stratégiai tartalékot jelent.

Ha ezidő alatt megoldható a probléma, akkor ezt a lakosság észre se venné, Ha tovább tartana a kritikus állapot, akkor hasonló helyzetbe kerülhetünk mint a 2009-es orosz-ukrán gázárvita idején. A fogyasztókat csoportokra osztanák és bizonyos csoportokat, például a nagyipart, elkezdenének korlátozni. A tartós kiesések nemzetgazdasági szintű problémát jelentenének - tudtuk meg Hetesi Zsolt fizikustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!