Gazdaság

2015.08.31. 09:54

Újabb kínai érdeklődés megyénk iránt

Veszprém - A kínai Guangdong tartományának hattagú küldöttségét fogadta csütörtökön Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A vendégek együttműködési szándéka konkrét javaslatokban is megnyilvánult.

Őrsi Ágnes

A Hongkong és Makaó szomszédságában, a déli tengerpart mentén fekvő, 83 millió lakosú Guangdong területe alapján Kína tizenötödik tartománya, a megtermelt nemzeti jövedelmet tekintve pedig az első. Fő profilnak a kereskedelem és az ipar számít, ám mivel a GDP lakossági jövedelem szerint is jelentős, az ott élők érdeklődőek, szeretik felfedezni a világot, sokat utaznak. Éppen ezért a Liu Xiaojie kormánymegbízott által vezetett delegáció további öt tagja a külföldi együttműködésekért felelős hivatalt, illetve népi szövetséget képviselte.

Amint köszöntőjében Polgárdy Imre megjegyezte, Guangdong tartománnyal 2011-ben már kötődött egy megállapodás, amely az együttműködést és a barátsági kapcsolatokat célozta, ám a megállapodást nem sikerült elég tartalommal megtölteni. Ennek természetesen oka van, a vendégek szerint hosszú időbe telt, amíg a megállapodás állami szintre került, nálunk pedig 2012-ben megváltozott a megyei önkormányzatok szerepe az oktatási és külkapcsolatok terén is, ez a két terület érdekelte leginkább a látogatókat. Abban mindkét fél egyetértett, hogy ideje előbbre lépni, ténylegessé tenni az együttműködést, amely az intézményalapítástól, a cserediák ösztöndíjaktól természetesen a konkrét gazdasági kapcsolatokig, kínai befektetésekig terjedhetne. Hogy Veszprém megye képviselői megismerhessék a gazdasági lehetőségeket, Liu Xiaojie felajánlotta, hogy szívesen fogadnának Polgárdy Imre vezetésével egy szakmai látogató csoportot a Guangdongban, október 23 november 1. között tartandó nagyszabású nemzetközi kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!