Gazdaság

2016.07.26. 18:01

Új eszközt vetnének be a feketegazdaság megfékezésére

Az ekáer (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) sikerét meglovagolva e-fuvarlevéllel fehérítené tovább a gazdaságot a kormány.

Piltman-Horváth Barbara

A rendszer 2014. decemberi bevezetése előtt még sok volt a kétség, mennyire fog gördülékenyen működni, milyen fennakadások lesznek majd, amik a fuvarozást végző cégek életét megnehezíthetik. Sok vállalat új munkaerőt vett fel, olyat, amely csak és kizárólag a fuvarok elektronikus bejelentésével foglalkozik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a kezdeti gyerekbetegségek után nagyobb fennakadás nélkül működik a bejelentés, és az ellenőrzések során is sikerült nem bejelentett vagy nem a bejelentett fekete árukat lekapcsolni, ami a hazai gazdaság fehérítését szolgálja. Kötelező bejelentést a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű jármű esetén kellett tenni, így félő volt, hogy a küszöböt el nem érő fuvarok még mindig biztosíthatnak táptalajt a feketegazdaságnak.

Tovább szigorítanák az ellenőrzéseket. Az új intézkedések célja a gazdaság kifehérítése lenne Fotó: illusztráció

Ezt immár két módon is szeretné megakadályozni a kormány. Az egyik, hogy augusztus 1-jétől, jövő hétfőtől tovább bővítik a bejelentéskötelesek körét, azaz az eddig nem útdíjköteles autókra is. Amennyiben áruval megpakolva elérik a 3,5 tonnás össztömeget, ekáer-számot kell igényelni. Sokan azzal éltek vissza, hogy az ekáerbe a ténylegesen szállítottnál lényegesen nagyobb értéket jelentettek le, ez igazolta a magasabb összegű áfa-visszaigénylést. Az új szabályozás szerint augusztus 1-jétől a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a NAV.

A másik megoldást az e-fuvarlevél jelenthetné, hiszen eddig a kesztyűtartóban vagy a műszerfalon megpihenő füzetben tudtak manipulálni.

Az új rendszer bevezetésével a szállítmány felpakolási helyén lennének kötelesek megjelölni, hogy mi a szállítmány, mekkora meny-nyiségben és hova kell elszállítani. Így a közúti ellenőrzés során nem kell kutakodni az autóban, a hatóság egy egyszerűen ellenőrizni tudná a központi adatbázisban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!