Gazdaság

2015.09.22. 12:08

Schwartz Béla polgármester: Végre kiderült, mi a pernyehullás igazi oka

Ajka - Szép célja az erőműnek, hogy csökkenteni akarja a pernyehullást, de hiányoznak az ehhez szükséges intézkedések - állítja Schwartz Béla polgármester.

Penk Tímea

Ajka lakóit egyre inkább foglalkoztatja a Bakonyi Erőmű Zrt. kéményeiből származó pernyehullás. Munkatársaink megkeresték az illetékeseket a kialakult helyzet tisztázása érdekében. Ezúttal Schwartz Béla polgármester fejti ki álláspontját a kérdésről.

- Ilyen filterrel nem szabadna kazánt üzemeltetni, hiszen nem választja le a pernyét - fogalmazott a polgármester. Szerinte az erőmű leromlott minőségű anyagot vesz át a beszállítóktól, amelyek égése nem egyenletes.

- Nagyszerű, hogy végre elismerte az erőmű vezérigazgatója, hogy mi a pernyehullás igazi oka - fogalmazott a polgármester Németh Frigyes tájékoztatását megismerve. Schwartz Béla elmondta, hogy korábban valóban olcsónak számított a szolgáltatás díja, azonban 2008-ban szabadáras lett a távfűtés.

Műszakilag ezt nem tudom másképp nevezni, csak egy kócerájnak

- Az erőmű akkor kétszeresére akarta növelni az árat, ami elfogadhatatlan volt a város számára. Elkezdtünk más lehetőségeken gondolkodni, és több jelentkező is akadt a távhő előállítására - számolt be a polgármester. Kétszeres áremelést nem tudott elérni az erőmű, másfélszeresére növekedtek 2008-ban az árak.

- Elegünk van abból, hogy ugyanannyit fizetünk a távhőért, mint minden magyar város, és emellett egy óriási környezetszennyezést kell elviselnünk. Ezért gondolkodunk a gázfűtés kiépítésének a lehetőségein - szögezte le Schwartz Béla. A polgármester szerint a vezérigazgatónak nem az alternatív távhő-előállítás megvalósításának esélyeivel vagy a város költségvetésével kellene foglalkoznia, hanem a pernyehullás megállításával.

- Azt mindenképpen komoly fejlődésnek látom, hogy több hónapos huzavona után már a vezérigazgató is érti, hogy ők maguk mivel foglalkoznak és milyen eredménnyel. Szó sincs privatizációról - hangsúlyozta Schwartz Béla. Egyértelműen tagadta, hogy egyetlen cégbe kívánnák tömöríteni a távhőt előállító és szolgáltató céget, hogy az később nagyobb értéken váljon eladhatóvá.

Schwartz Béla polgármester a Naplónak kifejtette, lesújtó a véleménye a hőerőműről és a mostanra  ott kialakult helyzetről
Fotó: Penk Tímea

- Egy új erőműről van szó, mert elegünk van a koromból - mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy nem az önkormányzat tartozik az erőműnek, hanem fordítva.

- Egy 2008-ban megkötött megállapodásból adódóan az erőmű tartozik a városnak 36 millió forinttal, amelynek tavaly február 28-án járt le a fizetési határideje. Ha ez év végéig sem fizeti ki a zrt. a tartozását, akkor peresítjük ezt a követelést - nyomatékosította Schwartz Béla. Ez az összeg abból adódik, hogy az erőmű támogatta a lakások hőmennyiségmérőinek a kiépítését. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat nem kötött olyan megállapodást, amelyben az erőmű filterkorszerűsítését támogatta volna.

- Lesújtó véleménnyel vagyok a cégről, és az itt kialakult helyzetről. Gyalázatos dolognak tartom, hogy ilyen nem megfelelő műszaki berendezésekkel egyáltalán működhetnek és ontják a pernyét a városra. Műszakilag ezt nem tudom másképp nevezni, csak egy kócerájnak. Álláspontunkról a kormányhivatalt tájékoztattuk, amelynek munkatársai korrekt elbírálást ígértek. Hogy mikor és mi fog történni, miként változik a helyzet, ahhoz már a tulajdonos segítségét is kértük. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó céggel kapcsolatos véleményünket levélben juttattam el a tulajdonosokhoz - tájékoztatta a Naplót Schwartz Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!