Gazdaság

2017.02.16. 17:40

Tradíció és technológia

Balatonfüred - A Balaton északi partjáról egyedüli pályázóként Feil József a Figula pincészet borásza kaphatja meg idén a Gál Tibor-emlékdíjat.

Sági Ági

Ezt a kitüntetést 2006 óta tehetséges fiatal borászok nyerhetik el, akik továbbképzéseken vehetnek részt és saját marketingjük építésére kapnak lehetőséget. A nyertest február 25-én a Magyar borok bálján nevezik meg, szavazni február 19-éig lehet.

Feil József egy Budapest melletti településről, Taksonyból került Balatonfüredre, és - ellentétben az ifjú borászgeneráció többségével - semmilyen családi kötődése nincs a szőlőhöz vagy a borhoz. Szakácsként végzett, és mivel a humán szakmák nem vonzották, a kertészeti egyetemen kezdett tanulni. Itt szoros barátságot kötött Figula Mihállyal, így választotta ő is a szőlész-borász szakirányt. A barátság révén az egyetem után a balatonfüredi pincészetben kezdett el dolgozni.

Feil József: - A munka nyolcvan százaléka a szőlőben van, most is metszünk reggeltől estig
Fotó: Sági Ági

- 2001-ben költöztem ide, és szerencsém volt, mert pár évig együtt dolgozhattam Misi édesapjával is, rengeteget tanultam tőle. De Misi édesanyja, Edit néni is a kezdtektől mindenben részt vesz, most is együtt irányítjuk a munkát. Megpróbáljuk egészben kezelni a gazdálkodást. Mindent csinál mindenki, a szőlészetet, a borászatot, sőt, a vendéglátást, a borkóstolókat is. A munka 80 százaléka a szőlőben van, most is metszünk reggeltől estig, tízen vagyunk 30 hektár szőlőre - mondja a fiatal borász.

A közös koncepció szerint a 30 hektár szőlő és a pince éppen elég munkát ad, tovább terjeszkedni nem kell. A minőséget mindig lehet emelni, a cél, hogy a szőlészetben és a borászatban is a legjobb emberekkel, a legjobb technológiával, a tudás folyamatos fejlesztésével dolgozzanak. Úgy gondolja, hogy a legfejlettebb technológiát ötvözni kell a tradícióval.

Alkalmazni kell a például a fürtön belüli szőlőszemek szétválogatására alkalmas gépet, ami elválasztja az éretlen szemet az érettől és még a szem épségét is képes ellenőrizni. Ha ez megtörtént, az erjesztés viszont történjen ászokhordókban. Rengeteg új dolgot próbálnak ki, mindig igyekeznek fejlődni.

Különböző stílusú borokat készítenek, például dűlőszelektált olaszrizlinggel mutatják meg a fajta sokféleségét. Az évek alatt Feil József valódi otthonra is lelt a Balaton-felvidéken, itt alapított családot. Feleségével és kisfiával Pécselyen élnek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!