Gazdaság

2015.08.19. 19:04

További ellenőrzések várhatóak a nyáron

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kiemelt figyelmet fordít, a nyári szezonális termékek ellenőrzésére, különösen – az elmúlt évek piaci problémái miatt – a görögdinnyére.

Szám Dorottya

Átcímkézett dinnyét foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Nagykálló környéki felvásárlótelepen, és megtiltották a gyümölcs forgalomba hozatalát – adta hírül a hatóság augusztus 17-én.

A Napló a érdeklődésére megtudtuk, hogy a hatóság az élelmiszerlánc teljes vertikumára kiterjedő ellenőrzéseket végez. A vizsgálatok komplexek, felölelik a forgalmazási minőség szabványoknak való megfelelés ellenőrzését, a nyomon-követhetőség biztosítását, valamint a származás megfelelő jelölését is.

Tekintve, hogy Veszprém megyében nincs dinnye árutermesztés, ezért dinnye felvásárló és csomagolóhelyek sincsenek. Az ellenőrzések ezért elsősorban a kiskereskedelemben forgalmazott árura terjednek ki. A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés keretén belül eddig kilenc forgalmazónál történt dinnye ellenőrzés, ahol mintegy 12 tonna görögdinnyedinnye vizsgálata történt meg. Az ellenőrzés során minőségi kifogás ez idáig nem volt.

Kovács István Kajdacsról évek óta árusít dinnyét Veszprémben, törzsvevői visszajárnak hozzá
Fotó: Penovác Károly

A Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenőrei tervezetten kockázatbecslés alapján végzik folyamatosan a zöldség és gyümölcs termékek ellenőrzését. Ebben az évben eddig 76 forgalmazónál történt ellenőrzés, ahol 257 különböző zöldség-gyümölcs tételt vizsgáltak meg. A vizsgálatok során két tétel esetében tártak fel az ellenőrök minőségi, illetve a termék jelöléssel kapcsolatos hibát. Egy szállítmány vizsgálata során az áru ismeretlen eredete, illetve a termék nyomon-követhetőség hiánya miatt kapcsolatban került sor a tételek megsemmisítésre. Minden ilyen esetben a hatóság élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szab ki a forgalmazókkal szemben.

A fogyasztók és a tisztességes termelők védelme érdekében az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a nyár további részében is folytatják az ellenőrzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!