Gazdaság

2017.02.06. 18:15

Továbbadni a minőséget

Szentantalfa - Nemcsak a borkészítés szakmai rejtelmeibe, de a szívvel-lélekkel, alázattal tevékenykedő borászok dolgos mindennapjaiba is bepillanthattunk a Csalán Egyesület helyi gazdákat látogató túráján. A szentantalfai Dobosi Dániellel és feleségével, Ilonkával beszélgettünk minőségről, hagyományról és értékekről.

Leitner Vera

- Az idő nagyon felértékelődött, de épp ez az, amit a legjobban sajnálunk is az életben. Pedig soha nem a különös hozzávalókban van a titok, hanem az időben, legyen szó borkészítésről vagy sütésről - mosolyog a pogácsát körbekínáló felesége felé Dobosi Dániel borász.

A család 1721 óta él a faluban, s mindig is foglalkozott szőlőműveléssel, ma már biotermeléssel művelik a 25 hektárnyi ültetvényt.

- A minőséget próbáljuk megőrizni, a gyerekeknek is ezt érdemes csak továbbadni. Jó, ha a vásárló néha a borász szemébe nézhet, hallja annak elképzeléseit, és el tudnak beszélgetni kötetlenül, hiszen fontos a személyesség.

A Dobosi család 1721 óta él a faluban, s mindig is foglalkozott szőlőműveléssel, de a szentantalfai birtokot a legújabb időkben Ilonka és Dániel áldozatos és kitartó munkája élesztette újjá Fotó: Leitner Vera

Dobosi Dániel szerényen vallja be, hogy a család borai külföldi és hazai zsűri előtt is rendre sikeresen szerepelnek, nemegyszer értékelték már arany és ezüst fokozattal híres nedűiket olyan nemzetközileg is akkreditált, szakmai szervezetek védnökségét élvező borversenyeken, mint a VinAgora.

- A fogyasztók körében legnépszerűbb boraink azonban nem mindig azok, melyek kiemelkedő eredményeket érnek el a versenyeken. Nem csak az az elismerés, amit zsűri ítél oda.

A családi borászat kiemelt elvének tekinti, hogy hagyjon a szőlőnek időt beérni, amíg csak lehet. Sokan korán szüretelnek, mert az időjárás tizedeli a szőlőt, ami termésveszteséggel jár, de a szentantalfai borász ezzel is a minőségre, a legtermészetesebb ízek kinyerésére törekszik.

- A modern technika ma már sok eszközt ad a kezünkbe, s nem rossz dolgok ezek sem, én csupán nem igazán kedvelem őket - teszi hozzá Dobosi Dániel.

- A bornak nem kell mindig ugyanolyannak lennie. A rizling például kivétel, az nem annyira érzékeny az évjáratokra, de más fajtáknál megfigyelhető olykor némi változás. Vásárlóink szerencsére mindig kíváncsiak az új évjáratok egyéni ízeire. Ez nem vegyészet, itt egy élőlényről van szó. Kis ráhatásunk van, de a bornak is megvan a saját akarata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!