Gazdaság

2017.02.16. 20:10

Többlépcsős béremelés az állami cégeknél

Budapest - A kormány a héten az állami cégek dolgozóinak 30 százalékos béremeléséről döntött - jelentette be tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos sajtótájékoztatóján a parlamentben.

Osváth Sarolta

A béremelést 2019-ig több lépcsőben hajtják végre az állami cégeknél - részletezte Lázár János -, a MÁV-nál például az idén 13, jövőre 12, 2019-ben öt százalékos béremelést hagyott jóvá a kormány.

A Magyar Posta dolgozói az idén 14, jövőre 12, 2019-ben pedig hat százalékot kapnak, az NFM-hez tartozó 230 állami cégnél mintegy 100 ezer dolgozó, akik jelenleg a minimálbérnél kevesebbet keresnek, megkapják az új minimálbért és a garantált bérminimumot. Csak ez 14 milliárd forint pluszjövedelmet jelent, a többi munkavállalót is érintő béremelés éves szinten 100 milliárd forintos nagyságrendű.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti sajtótájékoztatóján
MTI Fotó: Illyés Tibor

Röviden beszámolt a Fidesz-frakció kihelyezett üléséről, amelyen szerda este Orbán Viktor miniszterelnök értékelte a politikai helyzetet. "A képviselők mérsékelten voltak kritikusok" - jegyezte meg, kellemetlen és nehéz kérdések nem hangzottak el - mondta. A 2024-es olimpia elleni aláírásgyűjtésre vonatkozó újságírói kérdésre kifejtette: a kormány tiszteletben tartja az aláírásgyűjtést és várja az eredményt.

Mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni, nagy hiba, ha valaki ezzel szemben bármiféle atrocitást követ el - hangsúlyozta. Ugyanakkor az olimpia rendezési jogának elnyerésével kapcsolatban pesszimista, hiszen Párizs és Los Angeles mellett Budapestnek kevés az esélye. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: megdöbbenve olvasta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentését 24-féle azonos termékminta összehasonlításáról és felháborítónak tartja, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak Magyarországon, ezzel a kormánynak foglalkoznia kell.

Hazánkat Európa egyik legbiztonságosabb országának nevezte, az illegális bevándorlás azonban veszélyeztetheti a közbiztonság javítása érdekében tett intézkedéseket - figyelmeztetett. Az elmúlt években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, ami annak is betudható, hogy 7100 fővel nőtt a rendőrség létszáma, működik a körzeti megbízotti rendszer és szigorították a büntető törvénykönyvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!