Gazdaság

2016.09.13. 16:02

Több szlovák és cseh szállóvendég érkezett

Júliusban a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 6,2, míg a belföldiek által eltöltött éjszakáké 9,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Napló-információ

Így a forgalom 8,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, a júniusi 1,5 százalékos növekedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 9,6 százalékkal nőtt és elérte a 47,7 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11,5 százalékkal, 30,8 milliárd forintra emelkedett, a vendéglátás bevétele 4,2 százalékkal, 7,9 milliárdra nőtt, a többi bevételek nyolc százalékkal, 8,9 milliárd forintra emelkedtek.

A Balaton a kisgyermekes családok paradicsoma is Illusztráció: Tóth B. Zsuzsa

Júliusban 5,7 százalékkal több, 646 ezer külföldi vendég töltött el 6,2 százalékkal több, egymillió 849 ezer vendégéjszakát. A külföldi vendégéjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt. A legjelentősebb küldő országok mindegyikében nőtt a vendégéjszakában mért vendégforgalom: a bővülés mértéke Csehország, valamint Szlovákia esetében jelentős, 27, illetve 29 százalék, Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok esetében pedig 4,1-5,6 százalék közötti volt. A belföldi vendégek száma 11 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma 9,8 százalékkal 2 millió 420 ezerre nőtt. A belföldi vendégéjszakák alapján mért forgalom kilenc turisztikai régióból hétben emelkedett, egyben stagnált és egyben csökkent. Júliusban Széchenyi-pihenőkártyával a tulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 4,1 százalékkal többet, 3,3 milliárd forintot költöttek. Az első hét hónapban hat százalékkal nőtt a Szép-kártya forgalma, a vendégek 10,7 milliárd forintot költöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!