Gazdaság

2016.02.01. 18:56

Több ágazatban is emelkedtek a bérek

Balatonalmádi – Az idei év az adócsökkentés éve a mérséklődő személyi jövedelemadó és a bővülő családi adókedvezmények miatt, hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője.

Marton Attila

A családtámogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá vált, az új lakások után fizetendő áfa januártól öt százalékra csökkent. A személyi jövedelemadó mértéke 16-ról 15 százalékra mérséklődött, a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye százezer forintról 125 ezerre nőtt januártól, sorolta az év elejétől életbe lépő változásokat Kontrát Károly. Hozzátette, januártól ingyenesen kiállítható a jogosítvány első alkalommal, továbbá a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is ingyenes.

A minimálbér bruttó 111 ezer forintra nőtt, míg a garantált bérminimum összege 129 ezer forintra emelkedett 2016-tól. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére öt, míg a felsőoktatásban oktatók bére tizenöt százalékkal növekedett, az egészségügyben pedig 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért januártól, emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!