Gazdaság

2015.09.24. 18:08

Van mit elraktározni télre

Nem ért véget a befőzési szezon, a piacon számos friss gyümölcs- és zöldségféléből válogathatunk még.

Marton Attila

Többféle csemegeszőlőfajta, például saszla, Pannónia Kincse, Pölöskei muskotály vagy éppen otelló is kapható a veszprémi vásárcsarnokban. A szőlő kilójáért jellemzően 400-450 forintot kérnek az árusok. Paradicsomból is széles a választék, a koktélparadicsomtól a luculluson át a nagyobb méretű fajtákig, az árak 380-680 forint között szórnak, a paprika kilónkénti ára 280 és 400 forint között van.

A paradicsom és a paprika mellett kétféle őszi málnát, uborkát, és háromfajta szőlőt is árul ezekben a napokban a veszprémi piacon Kósz Józsefné. A zalai termelőnél szőlőbarack ugyancsak kapható, a vásárlók körében keresettnek számító magvaváló fajta kiválóan felhasználható befőtt készítéséhez is. A termelő elmondta, a következő hetekben kerül majd a piacra a naspolya és a téli körte. Az őstermelőknél almát, körtét, szilvát és fügét is vásárolhatunk, sőt, néhány kofánál még kapható a nyár egyik slágere, a csemegekukorica.

Kósz Józsefné szabadföldön termesztett zöldségféléket és szőlőt is árul a veszprémi piacon
Fotó: Balogh Ákos

Másodszor hozott sütőtököt idén a piacra Gráczol Zita fertőhomoki családi gazdálkodó. Az őstermelő elmondta, az árak nem változtak jelentősen tavalyhoz képest. Bár a sütőtök szezonja néhány hét múlva kezdődik, tapasztalata szerint a vásárlók már most nagyon keresik a magas karotintartalmáról ismert zöldségfélét. A vásárlók közül sokan vesznek vöröshagymát és krumplit, utóbbiból sokan nagyobb mennyiséget, hogy tavaszig kitartson.

A hazai idénygyümölcsök- és zöldségek mellett megjelentek a kínálatban a déli gyümölcsök is, akad árus, ahol banán, citrom és narancs is kapható már.

 

Címkék#befőzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!