Gazdaság

2017.07.14. 19:50

Teljes ellenzéki összefogás a kormánnyal szemben

BUDAPEST - Az MSZP és az LMP támogatásával benyújtotta a Jobbik az úgynevezett plakáttörvénnyel kapcsolatos beadványát az Alkotmánybíróságnak.

Mediaworks-információ

Utólagos normakontrollt, vagyis a plakáttörvény alkotmányellenességét kéri a taláros testülettől a Jobbik. A kezdeményezésüket 25 MSZP-és, 4 LMP-és és 4 független képviselő támogatta - jelentette be tegnap Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A politikus három érvet hozott az úgynevezett plakáttörvény alaptörvény-ellenessége mellett.

Értékelése szerint közjogi érvénytelenség áll fenn, mert az Országgyűlés nem a köztársasági elnök által megfogalmazott aggályokra reagált, hanem teljesen új jogszabályt alkotott. Emellett feles többséggel fogadtak el pártok gazdálkodására vonatkozó passzusokat, miközben szerinte ez minősített többséget igényelt volna. Staudt Gábor indokai között szerepelt az is, hogy a - kormányzati hierarchiába tartozó - kormányhivatalok kaptak lehetőséget a pártok gazdálkodásának ellenőrzésére, az Állami Számvevőszék helyett.

A jogszabályváltozás lényege, hogy a jövőben piaci áron lehet plakáthelyeket vásárolni. Az előzményekhez tartozik, hogy korábban a Jobbik korrupcióellenes plakátokkal árasztotta el az országot, de azt már nem árulták el, hogy honnan volt pénzük a milliárdos költségre, amikor a párt állami támogatása a félmilliárd forintot sem éri el. Később kiderül, Simicska Lajos, a miniszterelnökkel rossz viszonyban lévő milliárdos nagylelkű kedvezményének köszönhető a plakátkampány, a Jobbik fillérekért kapta meg a helyeket.

Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője iratmegsemmisítőt használ Áder János szemben az Alaptörvénnyel címmel tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palota előtt július 4-én   MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Fidesz szerint ez burkolt pártfinanszírozás és korrupció, a milliárdos vásárolt magának egy pártot azért, hogy a saját érdekeit hangoztassa egy politikai erőn keresztül. Ezt követően egy kétharmados törvényt terjesztett elő a Fidesz, amely minden pártra és a kormányra is tilalmat vetett volna ki, vagyis választási időszakon kívül mindenkinek megtiltotta volna a plakátolást. Ezt az ellenzék nem szavazta meg, ezután került a parlament elé a másik módosítás, amely piaci árat ír elő.

Az utóbbi hetekben teljes összefogás kezdődött a kormánnyal szemben a Jobbik, az MSZP és az LMP között. Legutóbb kedden az LMP alkotmánybírósági beadványát segítették aláírásukkal a Jobbik és az MSZP képviselői. Az LMP a civil törvényt szeretné hatályon kívül helyezni. A jogszabály kötelezi a külföldi finanszírozású szervezeteket, hogy tegyék nyilvánossá, kitől és milyen célra kapnak támogatást. Ez nagyrészt a George Soros amerikai milliárdos által finanszírozott civil szervezeteket érinti.

Nem sokkal korábban már az MSZP nyújtott segítséget a Jobbiknak az Áder János államfő elleni eljáráshoz. Vona Gáborék a plakáttörvény miatt támadják a köztársasági elnököt és kezdeményezték a hivatalából való felfüggesztését. Farkas Gergely országgyűlési képviselő az államfői hivatal előtt tartott tájékoztatón egy iratmegsemmisítővel ledarálta az alaptörvény pártokra vonatkozó oldalát.

A Jobbik értékelése szerint Áder János a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői hivatalhoz. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető helyettese tegnap azt mondta: tovább gyűjtik az aláírásokat az államfő elleni eljáráshoz. Viszont a kezdeményezés sikere kétharmados többséget igényel, magyarán az államfő durva támadásán kívül más célja nincs az eljárásnak, hiszen nulla százalék az esélye a Jobbiknak.

Kifejezetten támadta a Jobbik 2014-ben George Soros civil szervezeteit. Azt ígérték, kormányra kerülésük esetén kemény szanckciókat alkalmaznak a Soros-szervezetekkel szemben. Kormányprogramjukban ezt írták:

"A kettős mércét alkalmazó, a rendőrséget, a rendvédelmi szerveket, az önkormányzatokat hátráltató, hamis színben feltüntető jogvédő szervezetek (TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty Int. stb.)ügynöki szervezetté nyilvánítását kezdeményezzük orosz minta alapján"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!