Gazdaság

2016.05.02. 11:17

Tarolt a fagy

Az április végi fagy jelentős károkat okozott megyeszerte, az almatermés közel 80 százaléka elfagyott el. A legnagyobb pusztítás Pápa környékén történt.

Tremmer Tamás

Megyénkben az elmúlt heti fagyok térségenként eltérő mértékben okoztak  károkat, összességében azonban elmondható, hogy a megye minden része érintett fagykárral, fogalmazta meg lapunknak Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette, leginkább a Pápa környéki gyümölcsösök szenvedtek kárt, szinte minden termelőnek van kára. A környékbeli zártkertekben a szőlő és gyümölcs 30-70 százalékát vitte el a fagy a terület elhelyezkedésétől függően. Legnagyobb termelő, a pápai Agroprodukt Zrt. gyümölcsöseiben a tartós, éjszakai füstölés melletti védekezés ellenére is a szilva ültetvény körülbelül 40-, az alma és a körte pedig 80 százalékban kárt szenvedett.

Lapunk munkatársa a vasi megyehatárszélen azt tapasztalata, hogy komplett akácerdők fagytak meg. A leveleik összetöpörödtek, s olyan szürkék, feketék, mint a törés előtt álló száraz dohánylevelek. Ettől a méhészek is szenvedni fognak.

Szintén  komoly volt a  fagykár a Somló vásárhelyi oldalán, de a Balaton környéki szőlőtermelőket sem kímélte a mínusz 2-4 fokra lecsökkent hőmérséklet. Elfagyott a Szent-György hegy, a Csobánc, a Tóti-hegy „szoknyája”. Szerencsére Tihany és Badacsony megmenekült. Az elfagyott részek majdnem teljes terméskiesését kedvező időjárás esetén csökkenthetik  a mellékrügyekből várható fürtök.

Radovits Tibor jelezte, a szőlőtermelők és almatermelők könyvelhetik el a megyében a legnagyobb károkat, az almatermés közel 80 százaléka fagyott el. A szántóföldi kultúrákat nem érintette a kár, a megyében nagyobb zöldségtermesztők nincsenek, a termelők kisebb, inkább háztáji, zártkerti károkról számoltak be.

A nagyobb fagykárt elszenvedett termelők az  egységes területalapú kérelmek beadásával egyidejűleg tehetik meg kárbejelentéseiket a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszerbe. A kérelmek benyújtásában segítséget nyújtanak a falugazdászok. Mivel a kár bekövetkeztét követő 15 napon belül meg kell tenni a bejelentést, a kárt szenvedett termelőket soron kívül fogadja az agrárkamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!