Gazdaság

2015.07.21. 15:37

Takarékos megoldás - Nyomjuk le a vízdíjat ökoperlátorokkal

Veszprém - Évente akár több tízezer forintos megtakarítást is elérhet egy család a víztakarékos ökoperlátorok segítségével. Az apró kis alkatrészek beszerelése egyszerű, akárcsak a karbantartásuk.

Szám Dorottya

A víztakarékos perlátorok alkalmazása társadalmi, környezet- és vízbázisvédelmi szempontból is hasznos – tudtuk meg Ferenczi Csaba vállalkozótól.

– Amíg van, addig nem hiányzik. Sokan így tekintünk az ivóvízre. Magyarországot jelenleg víznagyhatalomnak is szokás nevezni, ugyanakkor ivóvízkészletünk sérülékeny.

Apró, hasznos kütyük a víztakarékos ökoperlátorok, melyekkel sokat spórolhat egy háztartás. Tisztán tartásuk egyszerű, mindössze egy vízkőtelenítő és szerelőkulcsra van ehhez szükségünk. (Fotó: Szám Dorottya)

Rajtunk, egyéneken is múlik a ivóvíz védelme. Ennek érdekében lehetnek segítségünk az ökoperlátorok. Hatékonyságukat úgy tudjuk tesztelni, ha a csap alá tartunk egy edényt, megnyitjuk a csapot teljesen, majd lemérjük, hogy adott idő alatt hány liter víz került az edénybe. Ugyanezt elvégezzük a perlátor csapba szerelését követően. A hagyományos csaptelepek jellemzően 12-15, míg a zuhanyzók 16-18 litert fogyasztanak percenként. A perlátorok segítségével a csaptelepek percenkénti fogyasztását akár öt, míg a zuhanyzókét nyolc literre csökkenthetjük.

A perlátorok a vízfogyasztás mellett az energiafogyasztást is csökkentik. Napjainkban a háztartások leginkább fosszilis energiát (gáz, szén, stb.) használnak a meleg víz előállításához, hozzájárulva a globális felmelegedés egyik okozójának, a szén-dioxid kibocsátásának megnövekedéséhez. Egy modern gázkazánnal is öt köbméter gáz elégetése szükséges egy köbméter meleg víz előállításához. A víztakarékos perlátorok segítségével egy háromfős család évente akár 150 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ferenczi Csabától megtudtuk azt is, hogy a víztakarékos perlátorok beszerelése és tisztán tartása egyszerű, mindössze egy vízkőtelenítő és szerelőkulcsra van ehhez szükségünk. Hozzátette, hogy országszerte több vállalat, önkormányzat és közintézmény használ a rezsicsökkentés érdekében perlátorokat. Példa erre megyénkből a füredi Állami Szívkórház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!