Gazdaság

2016.12.07. 17:20

Szomjoltó a pincéből

Zirc - Régen sajtokat érleltek benne, azután sokáig kőtár volt csupán, ma viszont a söré a főszerep a ciszterci apátság pincéjében.

Leitner Vera

Másfél esztendeje már, hogy hivatalosan is megnyílt a Zirci Ciszterci Apátság sörmanufaktúrája Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéjeként. A veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédelmi Egyesület legutóbbi túrája alkalmával a ciszterciek manufaktúráját is felkereste.

- Kicsi, kézműves üzemről van szó, ezért is a név: manufaktúra. Német alapanyaggal dolgozunk, mivel kisüzemként nem tudunk kellő mennyiségű hazai malátához jutni, ezeket mind felvásárolják az itthoni nagyüzemek - mondja el a látogatóknak Nagy Lénárd ciszterci szerzetes, aki készségesen mesél a látogatóknak az apátság különböző söreiről. Természetesen van egy állandó kínálatuk, de a manufaktúrában szívesen kísérleteznek is.

Nagy Lénárd szerzetes kiemelte, a kézműves söröket előállító manufaktúra egy kétszáz éves tradíció modern folytatásaként épült újjá. A zirci apátsági sörfőzdében szívesen kísérleteznek Fotó: Leitner Vera

- Az ízesített sörök már inkább frissítő italok, hiszen az igazi sör alapanyaga víz, maláta, élesztő és komló, nincs benne más - teszi hozzá a szerzetes.

A zirci apátságot a XII. század végén alapították, ám a háborúk és járványok következményeként a török időkben már nem éltek itt szerzetesek. A XVIII. században aztán a sziléziai Heinrichau ciszterci apátságából érkezett rendtagok új monostort és templomot építettek a régi romjain, sőt, többnyire annak köveiből, mivel a középkori épületek nem tetszettek a barokk stílust kedvelő szerzeteseknek.

- Ekkor láttak hozzá a ciszterciek a sörfőzde építéséhez is. A Zirci Apátsági Sörmanufaktúra 2015-ös újranyitása így egy kétszáz éves tradíció folytatása lett, és fontos, hogy a megélhetés és a hagyomány ekképpen összefonódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!