Gazdaság

2016.08.18. 20:25

Szent István kenyere - Októbertől leszámolnak a gagyi pékárukkal

Veszprém, Magyarpolány - Október második felében léphet hatályba az új kenyérrendelet. Áprilistól már csak minőségi kenyérfélék lehetnek majd a polcokon.

Penk Tímea

Bár hazánkban számos helyen készítenek világszínvonalú kenyeret, sok helyen található minőségtelen gagyi a polcokon, ezen termékek visszaszorításának érdekében októbertől hatályba lép az új kenyérrendelet. Az új szabályozás 14 kenyérfajtára, valamint több péktermékre ír elő kötelező összetételt.

Fotó: Penovác Károly

- Az érintett termékeink receptúráját változtatni kell az új előírásoknak megfelelően, bár több termékünk is megfelel a tervezett előírásoknak. A fogyasztók kenyérvásárlási szempontjai folyamatosan változnak, egyre nagyobb szerepet kap az egészségtudatosság. A fehér kenyér és zsemle mellett egyre többször kerülnek az asztalra teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Az előírások a búzakenyérlisztnél drágább lisztek arányát emelik az érintett termékeknél. A rozskenyereknél a rozsliszt aránya 40 százalékról 60 százalékra nő, ami költségnövelő tényező - mondta Ferenczi Ede, a Polus-COOP Zrt. sütőipari üzletágvezetője.

 

Nardai Anita és Meinczinger Attila augusztus 20-án a budai vár tövében szabadtéren, fatüzeléses kemencében hagyományos termékeket sütnek. Önmagukat és a magyar pékség értékeit képviselik   Fotó: Penovác Károly

Új védjeggyel készítik a Magyar Pékszövetség tagjai az idei Szent István-napi kenyeret, amelyet újbúzaliszt hozzáadásával, belföldi alapanyagokból, hazai tulajdonú cégekben magyar emberek sütnek - tájékoztatta lapunkat Nardai Anita, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfője.

Augusztus 20-a nemcsak a magyar államalapítás és Szent István ünnepe, hanem az 1950-es évektől kezdődően az új kenyér ünnepe is. Az aratók és gazdák mellett a hazai pékeknek is köszönetet mondunk ezen a napon. A hagyományokhoz hoz-zátartozik az új búzából sütött kenyér megáldása, megszentelése és megszegése. Meinczinger Hanna és édesanyja, Nardai Anita, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének a rendfője ünnepei kenyeret sütött. Fotó: Penovác Károly

A piros-fehér-zöld színű, tulipános védjeggyel ellátott kenyeret olyan lisztből készítik, amelynek körülbelül az egynegyede új búzából való. Ha az új búzás lisztet 25-30 százalék közötti arányban hozzákeverik a régi gabonához, meg lehet sütni az ország ünnepi kenyerét. Nardai Anita és Meinczinger Attila magyarpolányi üzletében készített új kenyeret, augusztus 20-án pedig a budai vár tövében szabadtéren, fatüzeléses kemencében hagyományos termékeket sütnek.

Fotó: Penovác Károly

- Nagyon odafigyelünk a pékáruink minőségére. Adalékanyagokat nem használunk, de ha szükséges, akkor a liszt minőségét javítjuk aszkorbinsavval, azaz C-vitaminnal - számolt be Nardai Anita, aki eredeti cukrász szakmája mellett tanulta ki a pékmesterséget. Vallja, hogy azok a cukrászok, akikből pék is lesz, szebb kenyeret tudnak készíteni, és azok a pékek, akik a cukrászmesterséget is kitanulják, kiváló élesztős tésztákat sütnek. Anita férjét is elcsábította a szakma, és néhány esztendeje ő is sikeres pékvizsgát tett.

Fotó: Penovác Károly

- Az egész családunk tiszteli, kutatja és képviseli a hagyományos értékeket, nyolcéves kislányunk, Hanna ilyen közegben nő fel - fűzte hozzá Meinczinger Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!