Gazdaság

2016.11.24. 19:00

Egyre inkább teret nyer a diákmunka

Veszprém - Diákmunkásként nagy felelősséget vállal az, aki főállású tanulóként elszegődik még dolgozni is.

Piltman-Horváth Barbara

Munkájukkal nem csak magukat, de az iskolaszövetkezetet és a többi diákot is minősítik. A cégek többsége már arra is rájött, nem feltétlenül minimálbéren kell foglalkoztatni a diákokat, nagyobb fizetéssel motiváltabbak.

Ma már egyre érettebben gondolkoznak a fiatalok, és egyre többen vállalnak munkát tanulás mellett. Vannak, akik a szüleik válláról szeretnék levenni valamelyest a terhet azzal, hogy hozzájárulnak a költségekhez, vannak, akik már önálló életet kezdtek és a megélhetésük múlik a diákmunkásként keresett pénzen.

A legtöbben diákként, pont azért, mert idejük nagy részét az iskolában töltik, nem tudnak teljes állást vállalni. De vajon milyen jogaik vannak így az iskolaszövetkezeteken keresztül munkát vállaló fiataloknak?

- A diákokkal való együttműködésünk a napi szintű személyes kapcsolaton és korrekt kommunikáción alapul - mondta megkeresésünkre Krancz Balázs, a Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezet területi igazgatója.

- A diákok jellemzően tanulmányaik mellett vállalnak munkát, egy állandó munkavállalóval szemben nincs munkavégzési kötelezettségük, így a feladatokat a szabadidejükhöz igazíthatják.

Az iskolaszövetkezet feladata, hogy a megbízók igényeit összeegyeztesse a diákok időbeosztásával, így egy pozíciót legtöbbször több diák közreműködésével tudnak lefedni. Betegszabadságra a jogviszony jellegéből adódóan nem jogosultak, de betegek természetesen ők is lesznek. Ilyenkor szól a diák, hogy nem tudja vállalni a munkát, mi próbáljuk pótolni, de azért szoktunk orvosi igazolást kérni, hogy kizárjuk a bliccelést, a ma éppen nincs hangulatom a munkához hozzáállást.

Balázs kitért arra is, hogy egyre több munkáltató jött rá, nem feltétlenül minimálbérért kell foglalkoztatni a diákokat. - Most márt többen vannak azok, akik a minimálórabér felett adnak munkabért a diákoknak, ezzel is ösztönözve őket a munkavégzésre - mondta el Krancz Balázs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!