Gazdaság

2014.11.18. 07:32

Sokkal tartoznak a Robix dolgozóinak

Ha a veszprémi ingatlanát sikerülne értékesíteni, a Robix Kft. ki tudná fizetni a munkavállalók május óta elmaradt bérét, és végelszámolással befejezhetné tevékenységét. A Liga szerdán félpályás útlezárással figyelmeztet a tarthatatlan helyzetre.

Tremmer Tamás

Miután a társaság az év első felében nehéz anyagi helyzetbe sodródott, Németh László tulajdonos augusztusban felmondott a Robix Hungray Kft. munkavállalóinak, Zirc térségében majd 200 ember maradt munka nélkül. Mára szinte mindegyiküknek eltelt a felmondási ideje is. Mivel a járásban nem lehet válogatni a munkahelyek közül, jobb híján kénytelenek a munkanélküliek mindennapjait élni, ami az ünnepek közeledtével még inkább idegőrlő.

Beszélgetőpartnereimből árad a panasz. Buchwald Jánosné, Petrovics Imre, Petrovics Imréné, Lakner István egyaránt hosszabb ideje - Imre például 40 esztendeje - voltak a cég alkalmazottai, de szeptember 8-cal felmondtak mindegyiküknek. Több munkavállaló még a nyáron is dolgozott, abban a reményben, hogy jobbra fordul a társaság sorsa. Az ügyvezető igazgató tavasz óta több munkásgyűlést is tartott, mindig azzal hitegette őket, hogy az emberek ki lesznek fizetve. Most mégis azzal kell szembesülniük, hogy ingyen dolgoztak...

Az emberek áprilisban kaptak utoljára teljes havi munkabért, a májusinak csak egy részét folyósították, azóta pedig egy fillért sem láttak. A végkielégítések, a felmondási időre járó munkabérek úgyszintén nem érkeztek meg. A fizikai dolgozók általában havi nyolcezer forint étkezési utalványt szoktak kapni, van olyan, akinek 17 havi utalványával adós a cég!

Egymás szavait tovább fűzve mesélik szomorú történetüket. Szép lassan kerek egésszé kezd összeállni előttük, mi is történt valójában. Most eszméltek rá, hogy beazonosíthatóan körülbelül három éve tört meg valami: akkor a vállalat egyik megrendelője visszamondott egy munkát. A következő évtől aztán egyre kevesebb megrendelést kaptak. Kezdett kiürülni a kassza. Előfordult, hogy a Robix már nem tudott alkatrészeket, anyagot vásárolni. 2013-ról aztán felgyorsultak az események, ami törvényszerűen a bezáráshoz vezetett.

Németh László, a Robix Kft. ügyvezető igazgatója elismerte a tartozást, mint mondta, a dolgozói bérkövetelés összességében 79 millió forint. Jelezte, minden nap azon dolgozik, hogy a kifizetés esélye megmaradjon. Ennek érdekében értékesíteni kívánja a nyáron kiürített veszprémi telephelyet. A vételár fedezetet nyújtana a tartozásra, csakhogy egy hitelintézetnek bejegyzett jelzálogjoga van. Már azt is felvetette, hogy a bank fizesse ki a dolgozókat, s az ingatlan tulajdonjoga pedig teljes mértékben szálljon át rájuk. A megoldás érdekében folyamatosan egyeztetnek.

Az egykori központi telephely eladásán áll vagy bukik minden. Borúsak a kilátások (Fotó: Tremmer Tamás)

A feketelista.hu portál adatai szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal augusztusban adóvégrehajtást rendelt el a céggel szemben. Az ügyvezető igazgató szerint mindez azért van, mert a bérek utáni járulékokat nem tudták befizetni.

A társaságnak szállítói tartozása is van, ennek mértéke közel százmillió forint. Németh László hangsúlyozta, ő végelszámolással szeretné befejezni a Robix Hungary Kft. tevékenységét, ehhez azonban az kell, hogy a vagyonelemek fedezzék a tartozást.

Hozzátette, érzi, hogy az egykori munkatársai számára sürgős a dolog, de ahogy általában tönkre sem az egyik pillanatról a másikra megy egy-egy vállalkozás, úgy a vagyonelemek értékesítése sem máról holnapra történik. A veszprémi telephely értékesítésén áll vagy bukik minden. Ha rövid időn belül nem jön létre eladás, a végelszámolás felszámolási eljárásba megy át. A dolgozók számára akkor sincs minden veszve, hiszen a felszámolóbiztos a bérgarancia alapból kezdeményezheti az elmaradt pénzek kifizetését. De az is időt vesz igénybe.

Sajtóhírek szerint az uniós pályázati pénzek felhasználásával kapcsolatban vizsgálat indult a vállalatnál, amit Németh László sem cáfolt. Természetesen minden iratot a hatóság rendelkezésére bocsátanak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, korábban az Európai Uniós Számvevőszék is vizsgálta őket, de nem tettek megállapítást.

Időközben ez év tavaszán megalakult a Robix-Mikro Kft., amelynek szintén Németh László a vezetője. Elmondása szerint az új társaság a Robix Hungarytól bérli a zirci telephelyet, az eszközök jó részét. Mivel a nagyvállalat már nem végez tevékenységet, így a költségeket sem tudja fizetni, a telephely fenntartása az új vállalkozással biztosíthatóvá vált. A társaság hazai és külföldi vállalatok beszállítója.

Az elmúlt hónapok a cégvezető számára is sok-sok tanulságot hoztak. Rá kellett döbbennie, hogy nem voltak elég hatékonyak, amiben ő maga is hibás. Most azonban olyan szemléletet és olyan munkamorált alakítottak ki, amivel fel tudják venni a piaci versenyt.

A vállalat egykori munkatársainak képviseletét, ügyük előremozdítását a Liga Szakszervezetek vállalta fel. Dr. Páli-Kovács Nóra megyei elnök és Mátyás Zsuzsanna érdekvédelmi tanácsadó a Naplónak elmondták, az elmaradt bérek kifizetéséről folyamatosan tárgyaltak a cégvezetővel, ügyvédekkel egyeztettek, beadványokat fogalmaztak, de a megoldáshoz nem kerültek közelebb. Emiatt radikális lépésre szánták el magukat: november 19-én reggel kilenc órától félpályás útlezárással tiltakoznak a bérek kifizetésének elmaradása miatt, egyben a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!