Gazdaság

2015.09.01. 18:01

Sokaknak mentőöv lehet a magáncsőd

A magáncsőd iránti igényt a Nemzeti Eszközkezelőnél lehet jelezni, amit az adott banknál kell kezdeményeznie mindenkinek – hangsúlyozta a szeptember elsején életbe lépett magáncsőd lehetőségéről Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára.

Kovács Erika

Mint mondta, az jelentkezhet, akinek legalább egy hiteltartozása van, és legfeljebb még négy más tartozással rendelkezik.

Az nem számíthat a magáncsőd segítségére, akinek adótartozása van, de ha azt rendezi, már reménykedhet. A bűncselekményből, vagy bírságból származó tartozás kizáró ok. Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára kiemelte, a csődbiztos pontos tájékoztatást vár a család jövedelméről és mindenkiről, aki egy háztartásban él. A jövedelemigazolásokat be lehet szerezni az adóhatóságtól, munkáltatótól, nyugdíjasoknál bankszámlakivonat vagy nyugdíjszelvény elegendő. Külföldi munkavállalóknál bankszámla vagy rendszeres valutaváltási bizonylat kell. Célszerű vagyonleltárt mellékelni ingóságról és ingatlanról, amelyről a család minden tagjának nyilatkoznia kell. Részletes kimutatás kell a család fogyasztásairól, mint például az élelmiszer, iskoláztatás, egészségügy, közlekedés, szórakozás. A csődbiztos ezután „rendet vág” a családi költségvetésben.

Problémát jelenthetnek a szenvedélybetegségekre fordított összegek. Be kell vallani mindent és a csődbiztos dönti el, hogy mi a felesleges, szükségtelen kiadás. Be kell mutatni az eladósodottsági helyzetet: például hitelkártyákat, hitelkereteket. – Egy csődbiztos körülbelül száz ügyet kezel és pénzügyi területen ő lesz a család meghatározó szereplője. Az egész ügymenet nem lesz konfliktusmentes, nehéz lesz feladni azt a függetlenséget, amelyet az adós eddig élvezett – vélelmezte a főtitkár.

– A bedőlt jelzálog hiteleseknél most van lehetőség az ügyek lezárására kedvezményesen – fogalmazott, majd hozzátette: mindenkinek azt javasolja, keresse meg hitelezőjét, és kezdjenek el tárgyalni a kiengedési értékről. A bank mérlegelés után több lehetőséget is biztosíthat, például kamatmentes fizetést, kedvezményes kivásárlási értéket, bizonyos esetekben a tartozás jelentősen mérséklődhet. Kovács László rámutatott, elsősorban azok jelezzék a magáncsődöt, akiknek az ingatlana veszélyben van, végrehajtás vagy követeléskezelés miatt. Azt mondta, fontos, hogy a család valamilyen mértékben fizesse a tartozást, ugyanis a csődbiztosnak a törlesztésről meg kell állapodni a hitelezőkkel. Aki nem alkalmas a magáncsődre, jelentkezzen ismét a Nemzeti Eszközkezelőbe!

A főtitkár kiemelte, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a bankok az elszámolás végeztével minden ügyet lezárnak, végrehajtással vagy egyezséggel. Elő kell venni az ügyeket és el kell kezdeni az egyeztetési folyamatokat, nincs mire várni, mert további központi adósmentős intézkedéseket nem terveznek. Ne várjuk meg, amíg a bank jelentkezik, mindenki kezdeményezzen! – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!