Gazdaság

2016.05.12. 18:10

Segítettünk a kitöltésben

Veszprém - Két órán át válaszolt olvasóink személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdéseire a NAV megyei adó- és vámigazgatóságáról Szalainé Somogyi Valéria, az ügyfélkapcsolati osztály munkatársa és Kerekesné Kovács Bernadett, a NAV bevallási osztályának munkatársa.

Heffler Péter

Azoknak, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy nem keresték a NAV-ot bevallási nyilatkozattal, hogy készítse el az szja-bevallásukat, továbbá nem választották az egyszerűsített bevallást, illetve volt adóköteles jövedelmük 2015-ben, május 20-ig kell benyújtaniuk személyi jövedelemadó-bevallásukat. Az előző évekhez hasonlóan a NAV két munkatársával csütörtök délután vártuk olvasóink telefonhívásait. Első telefonálónk a külföldi munkavállalásról kérdezett. - Akinek a munkavégzés helye szerinti országban van a foglalkoztatója - például Ausztriában vagy Németországban -, az ott kapott jövedelem, a kettős adózást kizáró egyezmény szerint Magyarországon az adó alól mentesített, és ezért a külföldi jövedelmet csak tájékoztató adatként kell közölnie az 57-es sorban. Természetesen amennyiben van bevallásadási kötelezettsége - árulta el Szalainé Somogyi Valéria. Másik olvasónk véletlenül a 2014-es nyomtatványon nyújtotta be a tavalyi adatokat. Neki elmondták, hogyha már beadta az alapot 2014-re, akkor a mostani nyomtatványt nem dolgozzák fel. Természetesen ilyenkor az 1553-as nyomtatványon újból meg kell ismételni a bevallást, tudtuk meg a szakértőktől. Egy másik olvasónk tavaly ősszel eladott egy harminc éve a tulajdonában lévő zártkertet, és a kérdése az volt, hogy ezt fel kell-e tüntetnie a bevallásában. - Ilyenkor nem kell bevallást kitölteni, mert 2000-ben vagy előtte került birtokukba az ingatlan. Amennyiben lakóingatlant értékesített valaki tavaly, amit 2010-ben vagy azelőtt szerzett, azt sem kell bevallania - mondta Kerekesné Kovács Bernadett.

Szalainé Somogyi Valéria (balra) és Kerekesné Kovács Bernadett válaszolt olvasóink kérdéseire Fotó: Penovác Károly

Egyik nyugdíjas olvasónknak tartós befektetésből jövedelme, míg ellenőrzött tőkepiaci ügyletből pedig vesztesége származott tavaly. A kérdése az volt, hogy a jövedelmével szemben a veszteségét elszámolhatja-e. - Csak ellenőrzött tőkepiaci ügyletek esetén van lehetőség a jövedelem veszteséggel történő összevetésére. Ha csak ez a jövedelme volt, bevallási kötelezettsége nincs - válaszolta neki Kerekesné. Szintén ő segített a pápai telefonálónak, aki albérletbe kiadta a lakását hat és fél hónapra, de csak egy hónapra kapott erről igazolást. - Mivel ők kifizetőnek minősülnek, az igazolás alapján állítsa ki a bevallását, amint a valós igazolást megkapja, önrevíziót, helyesbítést kell benyújtani - mondta a NAV munkatársa.

Egyik balatonalmádi olvasónk kért megerősítést azzal kapcsolatban, hogy kell-e 2015-re szja-bevallást benyújtania, ha a kiegészítő tevékenységű - nyugdíj melletti - egyéni vállalkozását szüneteltette egész évben. Olvasónk jól tudta, hogy nem, mivel csak nyugdíja volt tavaly. Egy másik, veszprémi telefonáló azt szerette volna tudni, hogy hol nézheti meg az adója 1+1 százalékának felajánlási lehetőségeit. Ezt az adóhivatal hivatalos oldalán, a nav.gov.hu weboldalon teheti meg. Egyik olvasónk a családi kedvezmények feltüntetéséről érdeklődött az év közbeni válása miatt. Neki elmondták, hogy váláskor, aki nem gyakorolja a felügyeletet, az csak a válás időpontjáig szerepeltetheti a családi kedvezményt a bevallásban. Utolsó, pápai telefonálónk az egyszerűsített foglakoztatásról érdeklődött, mivel tavaly kilencven napot dolgozott, és nem tudta, hogy utána kell-e adót fizetnie. A válasz: a mentesített keret-összeget úgy kell kiszámolni, hogy a ledolgozott napok számát be kell szorozni négy-ezer-nyolcszázharminc forinttal, garantált bérminimum esetén ötezer-hatszázhúsz forinttal. Amennyiben a megszerzett jövedelem a mentesített keretösszegnél nagyobb, akkor munkaviszonyból származó jövedelemként az ezen felüli részt a bevallás egyes sorában kell szerepeltetnie.

A két adóhivatali munkatárs elmondta, hogy azoknak, akiknek a továbbiakban is kérdésük lenne a személyi jövedelemadó-bevallással kapcsolatban az adóhivatal általános tájékoztatási vonalán, a 06(40)424-242-es telefonszámon tehetik azt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!