Gazdaság

2017.02.15. 18:28

Rekordalacsony ráta

Veszprém - Veszprém megyében a munkanélküliség a munka-képes korú lakossághoz mérten 2,7 százalék volt tavaly év végén.

Piltman-Horváth Barbara

Veszprém megyében 2016 végén összesen 6644 álláskeresőt tartottak számon, ez az előző hónaphoz képest 33-mal kevesebb, ami félszázalékos csökkenést jelent.

A 2015. decemberi adatokhoz viszonyítva pedig 1917 fővel alacsonyabb a munkanélküliek száma, az arányokat tekintve 22,4 százalékkal csökkent. A munkanélküliség országos átlaga 4,0 százalék, így a megyei adat jóval a középérték alatt van, ami rendkívül jónak mondható. 2016. december 31-én az állástalan 6644 főből 514 volt pályakezdő, ami 2016 novemberéhez képest 41, 2015 decemberéhez képest pedig 228 fővel kevesebb.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint adatbázisukban a legnagyobb számban bolti el-adók, általános irodai adminisztrátorok és mechanikai- gép-összeszerelők voltak az álláskeresők között. Ezenkívül intézménytakarítók, portások, konyhai kisegítők, valamint pincérek és szakácsok keresnek munkát a legnagyobb számban. A munka-nélküliek közül legrosszabb helyzetben a nyugdíjkorhatárhoz közel állók vannak, ők nehezen találnak már új állást.

A munkanélküliség ugyan alacsony, de számottevő a betöltetlen munkahelyek száma. A 2016-os év végén Veszprém megyében 2292 állás maradt betöltetlenül hónap közben.A munkaerőhiány nemcsak megyénket, az egész országot érintette az elmúlt évben. A multinacionális vállalatok egymás fölé ígérve próbálják becsábítani a munkaerőt. Nem feltétlenül magasabb bérekkel, inkább olyan pluszjuttatásokkal, amelyek erősítik a dolgozók kötődését a munkahelyekhez, népszerű cafeteria-elemekkel, bónuszokkal, egészségügyi szűrésekkel, akár sportrendezvény-belépőjegyekkel.

A vállalatok közép- és felső vezetőit fejvadászok keresik meg más cégek ajánlataival, ahol inkább a szakmai kihívásokat helyezik előtérbe a bér nagysága helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!