Gazdaság

2009.12.28. 09:29

Ráz a hideg a szaunától

Tapolca - A Pelion Hotel szolgáltatásait félmilliárd forintból sikerült jelentősen bővíteni, többek között megújult a wellnessrészleg. A beruházást az ünnepek előtt avatták. A Tapolcán megforduló vállalkozók egy részének nem a szaunától fő (fáj) a feje, őket a hideg rázza, mert a mai napig nem kapták meg az elvégzett munkájuk ellenértékét.

Tremmer Tamás

A Hunguest Hotels Zrt. félmilliárd forintból fejlesztette a tapolcai Hotel Peliont, többek között bővítették a konferenciatermet, a wellnessteret. Az átadási ünnepség kiverte a biztosítékot több olyan vállalkozónál, akik kivették a részüket a munkából, csakhogy annak ellenértékét nem kapták meg.

Számlákkal, bizonylatokkal, szerződésekkel felvértezve keresték meg a szerkesztőséget, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.Süveges István (Steven Systems Kft.), Vitályos László, Antal Gábor (Hathor 95 Kft.), Fűrész Zsolt (Fűrép Bt.), Öveges János (Öveges és Társa Kft.) elmondásából kikerekedett egy kusza, sokszereplős, ugyanakkor rendkívül ellentmondásos történet.

 

A Hunguest Hotels Zrt., mint a Pelion tulajdonosa beruházóként megbízta a Sky Builder Építőipari Zrt.-t a tapolcai fejlesztés generálkivitelezésével. A Sky Builder alvállalkozóként bevonta a Főnix-Bau Építőipari Kft.-t, amely a munka egy részét továbbadta a Hathor 95. Kft.-nek, amely újabb alvállalkozókat (Steven Systems, Fűrép Bt., Öveges és Társa Kft. és még vagy további nyolcat) vont be a kivitelezésbe.

A Főnix-Bau és a Hathor között júniusban köttetett a 145 millió forint értékű szerződés, amely építőmesteri munkára szólt. Antal Gábor ügyvezető elmondta, az első, 11 millió forintos részszámlát augusztusban küldte a Főnix-Baunak, de 25 nap múlva visszakapta, mondván, a címzett ismeretlen. Gyanút fogott.

A munkát persze folytatták, de közben mindent megtett annak érdekében, hogy kifaroljon a szerződésből. Erre a Főnix-Bau is nyitott volt. Szeptember 7-én született köztük egy megállapodás, ebben a fővállalkozó elismert 36 millió forint értékű munkát, s vállalta, a benyújtott számla ellenében október 7-ig rendezi tartozását. (Az előleg és a garanciális visszatartás után 29,4 millió járt a Hathornak.)

A Főnix-Bau arra hivatkozva mégsem fizetett, hogy az egyéb költségeket nem nevesítették. Ez október 1-jén megtörtént, az újabb jegyzőkönyv tanúsága szerint azonban már csak 26,4 millió forint járt a Hathornak.

A fizetési határidő október 10-én lejárt, pénzt nem kaptak. Antal és Vitályos megkeresték a Sky Buildert, a Hunguest Hotelst is, de nem jártak eredménnyel. A Hathor 19 millió forinttal (ötszázezer és kétmillió közötti összeggel) tartozik tíz alvállalkozójának. Szeretnének fizetni, de ők is futnak a pénzük után. A láncszem végén állók szerint a hiányzó összeg - bármekkora is - a vállalkozásuk létét jelenti.

Úgy érzik, esélyük sincs megkapni az elvégzett munkájuk ellenértékét, ezért bizonytalanságban telnek a napjaik. Minél kisebb egy cég, annál kisebb a tartaléka, ha volt egyáltalán... A jelenlegi krízishelyzetben egyik napról a másikra élnek, minden kieső forint egy szeg a koporsójukba.A kifizetés az első láncszemtől, jelen esetben a Hunguest Hotelstől indult.

Hülvely István vezérigazgató lapunknak elmondta, neki is a tudomására jutott, hogy vannak kifizetetlen számlák a rendszerben. Miután ők minden kifizetést teljesítettek, ezért a generálkivitelezőt elszámoltatták (szerződésekkel, építési naplóval, teljesítésigazolással, számlákkal). Ebből az derült ki számukra, hogy a Sky Builder rendezte alvállalkozóit.

Ezzel - nem meglepő módon - merőben ellentéteset állít Balogh Béla, a Főnix-Bau ügyvezetője, a Sky Builder legnagyobb alvállalkozója, akit már rettenetesen idegesített ez a hercehurca. Határozottan örült az újságíró megkeresésének, mint mondta, kerüljön csak nyilvánosságra ez az ügy. Balogh leszögezte, nehéz volt az együttműködés a Sky Builderrel. A kiviteli terveket ötször módosították.

Három-négy hetet vártak egy-egy műszaki megoldásra. Kizárták őket minden egyeztetésről. A generálkivitelező más alvállalkozói hátráltatták őket, rengeteg kárt okoztak a munkájukban. Ezzel együtt a társasága semmilyen szerződés szerinti kötelezettségét nem mulasztotta el, mégsem jutnak a pénzükhöz.

Lapunk munkatársának iratokkal, levelezésekkel próbálta igazolni, hogy a Sky Builder a pótmunkákkal együtt 130 millió forinttal tartozik nekik. Csakhogy a zrt. a kft.-vel létrejött mindennemű megállapodást folyamatosan megszegett.

A Sky Builder a megrendelői helyzetével visszaélve különböző módosításokra kényszerítette a Főnix-Baut, annak megfelelően, mi volt a megrendelő érdeke, miként tudják a Főnix-Baut egyre hátrányosabb anyagi helyzetbe sodorni. Különböző kifogásokat kreáltak, hogy ne kerülhessen sor a cégek között a pénzügyi elszámolásra.

Ezzel a magatartással nehéz helyzetbe hozták őket és a velük szerződéses kapcsolatban álló beszállítókat és kivitelezőket egyaránt. Amikor arról került a szó, hogy például a Hathornak is van jogos igénye a Főnix-Bauval szemben, Balogh Béla még idegesebb lett. Normálisan kellett volna dolgozniuk, s akkor nem bontottuk volna fel velük a szerződést. A munkával egy hónapos csúszásban voltak - adott rövid, de annál tömörebb választ arra, szerinte miért nem állja meg a helyét a Hathor igénye.

- A Főnix-Bau Építőipari Kft. három részszámlát leadott, ezek kifizetése megtörtént, amit banki kivonatokkal igazolni tudok, nyilatkozta lapunknak Bajkai Károly. A generálkivitelező Sky Builder Építőipari Zrt. tulajdonosa hozzátette, a Főnix-Bautól a számlákhoz tartozó, szerződés szerinti mellékletek viszont a mai napig nem érkeztek meg. Amíg ez nem történik meg, addig az alvállalkozó nem jogosult a végszámla kiállítására, emiatt aztán a végső kifizetésre sem kerülhetett sor eddig. A cégtulajdonos úgy nyilatkozott, a Főnix-Bau által említett 130 millió forintos kintlévőség nem valós, a Sky Builder által elismert összeg ennél alacsonyabb.

Tudomása van róla, hogy a Főnix több alvállalkozóját nem fizette ki, ezek egy része személyesen is járt nála. Mivel együtt érez velük, keresi a jogi lehetőségét annak, hogy az alvállalkozókat közvetlenül ő fizesse ki, de jó megoldás egyelőre még nincs. A Főnix-Bauval ugyancsak szeretné mielőbb rendezni a vitát. Ha záros határidőn belül nem kapják meg az általuk várt mellékleteket, az egész ügyet jogi útra terelik, szögezte le Bajkai Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!