Gazdaság

2015.04.29. 16:06

Porga Gyula: A 2016-os az adócsökkentés költségvetése lesz

Veszprém - A jövő évi központi költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz – fogalmazott Porga Gyula a Fidesz sajtótájékoztatóján szerdán.

Szám Dorottya

Veszprém város polgármestere elmondta, hogy a kormány elszánt abban, hogy a kedvező makrogazdasági helyzetet a mindennapjainkban is érzékeljük.

- Megvan a kellő gazdasági háttere annak, hogy 2016-ban jelentős adócsökkentés történjen. Meghatározó cél ebben az évben a családi adókedvezmények kibővítése. 2016-2019 között a jelenlegi 10 ezer forintról fokozatosan 20 ezer forintra fog növekedni a gyermekenkénti kedvezmény összege. Ez mintegy 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent. Egy két átlagkeresettel rendelkező gyermektelen családnál havi 4700 forinttal, éves szinten pedig 56 ezer forinttal fog több  maradni. Egy kétgyermekes, két minimálbéres keresetű család jövedelme havi 7100 forinttal, azaz évi 85 ezer forinttal fog növekedni. Ha átlagkeresettel számoljuk ki az utóbbit, akkor 9000-9500 forinttal több lesz a havi jövedelem.

2016-ban a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken. A kormány elhatározott célja, hogy ez az adó a ciklus végére egyszámjegyűvé csökkenjen. Bár a kormány fő célja a jövedelmekre nehezedő terhek csökkentése, a sertéshús áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése is szerepel a 2016. évi költségvetésben. Az állami közszolgáltatások és illetékek egy részét megszüntetik, illetve mérséklik, összesen 10 milliárdos tehercsökkentést hajtva ezzel végre. 2016 januárjától várhatóan Veszprémben is csökkennek a helyi adók, amelynek tervezete az ősszel kerül a képviselő-testület elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!