Gazdaság

2015.07.02. 05:35

Piaci szemle: a friss, helyit keresik

Ajka - A friss, helyi termékek a legkelendőbbek. A vásárlók a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket keresik. Fontos számukra az ár és a kofákkal kialakított személyes kapcsolat. Szívesen visszatérnek, van, aki már évek óta vásárol ugyanott.

Szántó Renáta

A pultokon vágott virág, palánta, gomba, zöldség és gyümölcs sorakozik. A kereskedők elmondása alapján mindig az idény termékek a legkeresettebbek. A cseresznye és a meggy mellett, a málna valamint a ribizli az aktuális kedvenc a vásárlók körében. Sokan keresik még a sárgabarackot is, melyből lekvárt készíthetnek otthon. A zöldségek közül a fejes saláta, a sóska és a spenót fogy a leggyorsabban.

Fotók: Györkös József

A szezonális termékeken túl a virágokra, valamint a tojásra és a gombára a legnagyobb a kereslet. Tóth Pálné standja is erről árulkodik, reggel 8 óra tájban ugyanis már üres. Néhány óra alatt eladta az összes rókagombát és tojást, amivel a vásárba ment.

Tóth Pálné

Az asszony szerint fontos, hogy csakis olyan portékát kínál eladásra, amit ő is szívesen elfogyasztana. Figyel a termékek minőségére, de emellett lényegesnek tartja a vevőcentrikus hozzáállást is. – A konkurencia nagy, de nekem mindig a vásárlók voltak a legfontosabbak. Korábban is a kereskedelemben dolgoztam, így tudom, hogy kedvesnek kell lenni, hiszen az emberek szívesebben vásárolnak olyan helyen, ahol mosoly fogadja őket – foglalta össze tapasztalatait a nyugdíjas hölgy.

Mivel a vevők visszajárnak hozzá, így minden szombatot izgalommal vár. A piac nem csupán kereseti lehetőséget biztosít számára, hanem hétről-hétre új élményekkel is szolgál. Találkozási pontnak tartja, ahol az emberekkel kapcsolatba tud lépni és ahol mindenki megtalálja. Sokak számára viszont a kereskedés inkább a nyugdíj-kiegészítésre szolgál a közösségi funkció helyett.

Horváth László töpörtyűt mér Vajda Istvánnak

Árak tekintetében a többség hasonlóan gondolkodik. Nincsenek nagy különbségek az egyes standok kiírásai között. A cseresznye kilója 400 forint, a meggyé pedig 500 forint körül mozog. A dobozos málna és ribizli 250 forintba kerül, míg a tojás ára 35-40 forint. Egy csomag sóskát vagy spenótot már 200 forintért lehet kapni, míg a hagyma ára 100-150 forint között változik, attól függően, hogy mekkora és mennyi van a csomóban. A fejes saláta 120-130 forint, a sárgabarack kilójáért 650 forintot kérnek az árusok. A csokorba kötött kerti virágokat 300 forintért árulják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!