Gazdaság

2015.11.26. 16:36

Pénzt a dolgozóknak!

Hazánkban több százezer ember van, aki ugyan eljár dolgozni, de a minimálbérből annyi pénzt nem visz haza, hogy abból a saját maga létfeltételeit biztosítani tudja.

Tremmer Tamás

– A magyar gazdaságban jelentős minimálbér-emelésre van szükség – nyomatékosította Gaskó István csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján. A LIGA Szakszervezetek elnöke kifejtette, a minimálbér nettó értéke és a létminimum között tovább nyílt az olló, amely jelenleg mintegy húszezer forint. Ez az összeg a minimálbér nettó értékének az egyharmada, a létminimumnak a 25 százaléka.

Lehetetlen állapotnak tartják, hogy az a több százezer ember, aki minimálbérét eljár dolgozni, annyi pénzt sem visz haza, hogy a saját maga létfeltételeit biztosítani tudja. A közmunkások tízezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a minimálbér nettó értéke, de eszük ágában sincs átmenni a versenyszférába. Ők a munkaidő után más úton tudják biztosítani a megélhetésüket, míg a versenypiacon dolgozóknak ehhez nincs erejük, annyira ki vannak feszítve.

Éppen ezért a LIGA határozott álláspontja, hogy ezt a húszezer forintos rést 2–3 éven belül el kell tüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!