Gazdaság

2017.03.23. 16:35

Sokan nézik 20 ezresnek az új 2 ezrest

Oda kell figyelnünk, ha nem akarunk rosszul járni a boltban, akár mint vásárló, akár mint eladó.

Piltman-Horváth Barbara

Március 1-jétől új kétezer és ötezer forintos bankjegyet adnak már a bankautomaták. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint nemcsak külső jegyeikben újultak meg a címletek, de a biztonsági elemek is gyarapodtak a papírpénzeken.

Jól látható, hogy a két bankjegy mennyire hasonló. Legyünk résen, ha ezekkel fizetünk vagy nekünk fizetnek ilyen pénzekkel
Illusztráció: archív

A kétezer forintos azonban több fejfájást is okozott már a mindennapokban. Az eddigi megszokott, szépiás barna szín helyett sárgább lett az új papírpénz, ami feltűnően hasonlít az év végén megújult húszezer forintos bankjegyre. Hogy ez mennyi problémát okoz, az hamar kiderült. - A boltban nemegyszer előfordult, hogy a vásárló nagyobb összeget kétezer forintossal akart kifizetni, majd pironkodva kért elnézést, amikor szóltunk neki - mondta Piltman Balázs eladó. Az ellenkezője is megtörtént már, egy országos portál adott hírt nemrég egy palacsintázó eladójáról, aki húszezresből adott vissza a kapott kétezer forint helyett, a vevő pedig, megörülve a pluszösszegnek, vidáman és szótlanul távozott.

Kénytelenek leszünk hozzászokni a megújult színekhez. Ha biztosra akarunk menni, érdemes jól megnézni a bankjegyet, mielőtt fizetünk vagy fizetnek vele, augusztus 1-jétől ugyanis már csak az új bankjegy lesz használatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!