Gazdaság

2015.11.25. 14:53

Pánikra semmi ok! Magyarországnak hatalmas stratégiai készletei vannak földgázból és kőolajból egyaránt

Hazánknak jelentős stratégiai készletei vannak földgázból és kőolajból egyaránt, így hosszú időn át biztosítani lehet az ország energiaszükségletét.

Tremmer Tamás

Szerda délelőtt jelentette be az orosz Gazprom, hogy nem szállít több gázt Ukrajnának, mert az ország nem fizette ki a leszállított mennyiséget. A csap elzárása veszélyt jelenthet a tranzitforgalomra, többek között a Magyarországra érkező szállításokra is.

Az Európába irányuló orosz gáztranzit 40 százaléka Ukrajnán halad keresztül, és az ukránok korábban már bizonyították, hogy ha a saját szükségük úgy diktálja, e gázvezetékeket akár drámai mértékben meg is csapolják. Erre hat évvel ezelőtt is volt példa, ami akkor nyugtalanságra adott okot.

Pánikra, aggodalomra semmi ok. A kormány előrelátásának köszönhetően – a hazai földgázkitermelésen felül – Magyarországnak hatalmas stratégiai készletei vannak földgázból és kőolajból egyaránt, amely jelentős ideig elég, hangoztatta a Napló megkeresésére Hancsók Jenő, a Pannon Egyetem Mol Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék professzora. Hozzátette, a földgáz jelentős része más energiahordozókra cserélhető, így például kőolajra. Ez utóbbiból 90 napra elegendő tartalékkal rendelkezik az ország. Jelezte azt is, hogy az ilyen problémák kiküszöbölése érdekében a földgáz beszerzése terén több lábon kell állni. Ennek megfelelően Nyugat-Európán keresztül mi is tudunk gázt hozni az országba.

A professzor szerint a fentiek miatt mindenki nyugodt maradhat. Annak a véleményének is hangot adott, hogy ez csak átmeneti probléma, s napokon belül megoldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!