Gazdaság

2016.07.28. 19:35

Ősszel küldik a közszolgáltatási csekket

Veszprém - A hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása miatt késnek a számlák, a csekkeket várhatóan szeptemberben postázzák.

Marton Attila

A szolgáltatást a helyi cégek végzik, de a számlákat a hulladékszállítást országosan koordináló új szervezet jogosult kiküldeni, mondta Horváth Zoltán, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató ügyvezetője.

A hulladékról szóló törvény idén április elsejétől hatályos rendelkezései alapján a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) szedi be a közszolgáltatási díjat, valamint kezeli a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket is, hogy országos szinten egységesítse a hulladékgazdálkodást.

Már a szelektív hulladékot is lehet  otthon gyűjteni, de a veszélyes hulladékot el kell szállítani Fotó: archív, Penovác Károly

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy, habár továbbra is a nagyrészt önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégek viszik el a szemetet, áprilistól ők számlát már nem állíthatnak ki. A díjat az NHKV Zrt. szedi be, és később a szolgáltatókkal egyeztetett számítási metódus alapján visszaosztja azt a hulladékgazdálkodó cégeknek költségeik fedezésére, mondta el lapunknak Horváth Zoltán.

Jelenleg azonban, mivel a háttérben országos szintű érdekegyeztetést és informatikai adatharmonizációt végeznek, a cég számlázása még várat magára.

- Az átmeneti időszakban igyekszünk támogatni a központi szervezet törekvéseit és azon dolgozunk, hogy bérszámlázással mi magunk küldhessük ki a számlákat az NHKV Zrt. nevében - emelte ki Horváth Zoltán, a közszolgáltató ügyvezetője. Hozzátette, reményeik szerint a megfelelő adatszolgáltatás mellett szeptember elejére eljuthatunk oda, hogy a számlák kiérkeznek az ügyfelekhez. Az ügyvezető az átmeneti időszakban a lakosság türelmét kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!